Otvoren novi poziv za startap program Raising Starts

Stručna podrška i do 15.000 franaka za lokalni razvoj i globalni rast startapova

BiznisBolji posaoHi-techNovacSrbijaVesti

29.11.2021 14:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stručna podrška i do 15.000 franaka za lokalni razvoj i globalni rast startapova Stručna podrška i do 15.000 franaka za lokalni razvoj i globalni rast startapova
Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš (NTP Niš ) i Naučno-tehnološkim parkom... Stručna podrška i do 15.000 franaka za lokalni razvoj i globalni rast startapova

Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd), raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš (NTP Niš ) i Naučno-tehnološkim parkom Čačak (NTP Čačak), novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativne ideje.

Program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo i do 15.000 švajcarskih franaka za pokrivanje troškova namenjenih izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržišta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalim troškovima vezanim za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Na aktuelni Javni poziv mogu konkurisati startap timovi od najmanje dva člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja Javnog poziva.

Kako je navedeno u saopštenju, učešćem u programu startap timovi i kompanije steći će neophodna znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište.

„Cilj je podrška osnivanju i razvoju novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i smanjenju odliva mozgova, omogućivši mladima da u Srbiji, iz svojih gradova, razvijaju inovativne biznise rame uz rame sa svetom“, ističe se u saopštenju.

Poslovni sastanak
Foto: Pixabay.com

Uz sveobuhvatne obuke, startapovi će dobiti i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, a biće im omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama, mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima u mreži naučno-tehnoloških parkova.

Inače, Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku startapovima u najranijim fazama razvoja, što je jedan od preduslova za dalji razvoj lokalnog startap ekosistema, budući da, kako navode organizatori, nedostatak finansijske podrške timovima u najranijim fazama razvoja
inovacija predstavlja jedan od njegovih najvećih izazova.

Program je kreiran kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, a sprovodi NTP Beograd, u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, po Memorandumu o saradnji potpisanom između Vlade Republike Srbije (u ime Vlade: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) i Vlade Švajcarske (Državni sekretarijat za ekonomske poslove SECO).

Na prvom javnom pozivu za Raising Starts program krajem 2020. godine od 183 prijavljenih timova, njih 13 je dobilo sveobuhvatnu stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih ideja.

Kroz više javnih poziva, Raising Starts će u naredne tri godine, uz podršku Vlade Švajcarske, podržati osnivanje i razvoj do 100 novih startap kompanija u regionima Beograda, Niša i Čačka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...