u prvih devet meseci veća razmena poljoprivrede i prehrambene industrije srbije

Suficit agrara u spoljnoj trgovini 1,4 milijarde evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

4.11.2021 18:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suficit agrara u spoljnoj trgovini 1,4 milijarde evra Suficit agrara u spoljnoj trgovini 1,4 milijarde evra
Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije tokom devet meseci ove godine veća je za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine,... Suficit agrara u spoljnoj trgovini 1,4 milijarde evra

Spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije tokom devet meseci ove godine veća je za 14,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, uz ostvareni suficit u spoljnoj trgovini od 1,4 milijarde evra, što je povećanje od oko 24 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ukupna spoljnotrgovinska razmena u poljoprivredi i prehrambenoj industriji za devet meseci ove godine premašuje 4,7 milijardi evra, prenosi Tanjug.

Izvoz ove robe vredan je više od tri milijarde evra, što je povećanje od 16,7 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda 2020. godine, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poljoprivredno-prehrambeni sektor učestvuje u ukupnom izvozu Srbije sa 19,7 procenata.

PKS navodi da je robe iz oblasti agrara uvezeno za nešto manje od 1,7 milijardi evra, što je povećanje od oko 10 procenata, i čini 8,1 odsto ukupnog uvoza u Srbiju.

Pokrivenost uvoza izvozom je 186,5 odsto, dok je od januara do septembra minule godine iznosila 176,9 procenata.

Srpski agrar je tokom devet meseci ove godine najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu, sokove, dok smo uvozili različite proizvode od duvana, banane, hranu za pse i mačke, sirovu kafu i svinjsko meso.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...