U pograničnoj zoni proglašeno vanredno stanje

Sukob na granici Belorusije s Poljskom pogađa lokalni turizam

SvetVesti

6.10.2021 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sukob na granici Belorusije s Poljskom pogađa lokalni turizam Sukob na granici Belorusije s Poljskom pogađa lokalni turizam
Sukob nastao na granici Belorusije s Poljskom zbog migranata koji ulaze u EU značajno je uticao na lokalne biznise od kojih se mnogi oslanjaju... Sukob na granici Belorusije s Poljskom pogađa lokalni turizam

Sukob nastao na granici Belorusije s Poljskom zbog migranata koji ulaze u EU značajno je uticao na lokalne biznise od kojih se mnogi oslanjaju na turizam.

Malo je onih koji znaju da u Poljskoj već vekovima postoji i muslimanska zajednica. Tatarima, koji naseljavaju oblast oko granice Poljske sa Belorusijom, glavni izvor prihoda predstavlja turizam, koji je sada pogođen vanrednim stanjem u ovom delu zemlje.

Poljska vlada je produžila tridesetodnevno vanredno stanje, koje je stupilo na snagu početkom septembra na deonici širokoj tri kilometra uz granicu sa Belorusijom, na još 60 dana. Civilima koji nisu stanovnici ove oblasti zabranjen je ulazak u istu. Razlog za ovako oštru reakciju Vlade Poljske je smanjenje broja ilegalnih prelazaka migranata koji su poslati s Bliskog istoka beloruskim vlastima, prenosi Deutsche Welle.

Prema rečima eksperta za migraciona pitanja u okviru idejnog centra Polityka Insight u Varšavi Artema Grabana, najveća ironija je to što su mnogi od ljudi koji ulaze u Poljsku zapravo Muslimani.

Jedna od najposećenijih džamija u Poljskoj, koja se nalazi u selu Kruszinijani (Kruszyniany) sada je zabranjena zona. Kako kaže Graban, turisti su rado posećivali ovo mesto, a prihodi od tih poseta su značajno uticali na kvalitet života lokalnog stanovništva.

Situacija je neznatno drugačija kada je u pitanju džamija nekoliko kilometara dalje u Bohonikiju, koja je nominalno otvorena za turizam. Vlasnik lokalnog restorana u izjavi za Deutsche Welle je naveo da je njegov prihod od početka vanrednog stanja u septembru opao za 75 odsto.

Seoski turizam je prilično teško pogođen ovom situacijom. Mnogi lokalni farmeri i vlasnici agroturističkih biznisa žele da pomognu migrantima, jer su svesni da se trenutna situacija prilično loše odražava na biznis, navodi aktivistkinja koja radi u graničnoj zoni Jarmila Ribicka (Jarmila Rybicka).

Pogranična zona je neuobičajeno tiha. Posle virusa Covid-19 ova situacija je otežala graničnu trgovinu i zaustavila turizam.

Vlada Poljske donela je akt o kompenzaciji za biznise u delovima zemlje u kojima je proglašeno vanredno stanje. Ovaj akt se odnosi na kompanije koje posluju u sferi turizma i ugostiteljstva, kao i u oblasti agroturizma.

Kompanije će biti u mogućnosti da traže kompenzaciju od 65 odsto mesečnog prihoda koji su ostvarili tri meseca pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno u junu, julu i avgustu. Parlamentarni ekonomski komitet je preporučio da se ovaj vid pomoći poveća na 80 odsto.

Tagovi
TURIZAM VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...