Velika ulaganja se isplate samo kod uzgoja prve klase

Proizvodnja jabuka skup i zahtevan posao

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

6.10.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Proizvodnja jabuka skup i zahtevan posao Proizvodnja jabuka skup i zahtevan posao
U čačanskom kraju u jeku berbe jabuka voćari koji su navodnjavali zasade i štitili ih od suše zadovoljni su kvalitetom i prinosom. Ipak, voćarstvo... Proizvodnja jabuka skup i zahtevan posao

U čačanskom kraju u jeku berbe jabuka voćari koji su navodnjavali zasade i štitili ih od suše zadovoljni su kvalitetom i prinosom. Ipak, voćarstvo je skupo ali isplativo, tvrde proizvođači iz sela Ježevica.

U mladom voćnjaku Rajići su prošle godine sa 60 ari ubrali šest tona jabuka. Ove, procenjuju, biće dvostruki rod. Da se velika ulaganja u voćarstvu isplate pokazuje berba plodova samo prve klase, piše RTS.

„Voće je mnogo zahtevno i mnogo je skupo. Celokupna agrotehnika – od oranja, pripreme zemlje, do sadnog materijala i ko je u mogućnosti da pokrije“, kaže Mijalko Rajić iz Ježevice kod Čačka.

Upravo su im u proteklom sušnom letu mreže zaštitile 1.350 sadnica jabuke.

„Ima zaštitu od grada, postoji zaštita i od mraza, od sunca, jer tu jabuka nema ožegotine. Ove godine sunce je bilo strahovito. Gde god je jabuka bila otkrivena ona je samo za industriju“, kaže Rajić.

U berbi su sada tri generacije ove porodice. Kako bi otplatili sva ulaganja u voćnjak kažu potrebno je pet godina. Ipak, računicu imaju.

„Ako je dobar ulog normalno da će se to odraziti na dobar plod i svakako će biti i dobra zarada od toga. Mislim, na početku treba izdvojiti određenu svotu kapitala, koji je potrebno uložiti, ali u nekom određenom periodu ta svota se i svakako vrati“, kaže Bojana Rajić.

Veruju da bi se brže isplatilo da imaju hladnjaču, ali su za voćare sa manjim zasadima, kako ističu, i to velika ulaganja.

  • Stefan

    6.10.2021 #1 Author

    Jeste zahtevan i naporan posao ali sigurno se isplati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...