bruto domaći proizvod uvećan je 1,8 odsto

Švajcarska ekonomija se opravlja, uslužni sektor ubrzao rad

InvesticijeNovacSvetVesti

2.9.2021 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarska ekonomija beleži oporavak, nakon ublažavanja mera socijalnog distanciranja, što je omogućilo uslužnom sektoru da ubrza poslovanje, piše Bloomberg. Prema Bloombergovom istraživanju ekonomista, bruto...

Švajcarska ekonomija beleži oporavak, nakon ublažavanja mera socijalnog distanciranja, što je omogućilo uslužnom sektoru da ubrza poslovanje, piše Bloomberg.

Prema Bloombergovom istraživanju ekonomista, bruto domaći proizvod uvećan je za 1,8 odsto, što je manje od njihovih predviđanja u iznosu od 1,9 procenata.

Švajcarska ekonomija se oporavila brže nego susedna Nemačka. Talas velike nezaposlenosti i poslovnih nesolventnosti nije se ostvario, zahvaljujući fiskalnoj podršci. Centralna banka je imala bitnu ulogu u stabilizaciji ekonomije, vodeći ultra ekspanzivnu politiku negativnih kamata plus povremene devizne intervencije kako bi sprečila pad potrošačkih cena. Početkom ove nedelje, potpredsednik Švajcarske narodne banke Frik Zurbrueg (Fric Zurbruegg) potvrdio je neophodnost te politike, rekavši da bi bez nje valuta porasla.

Mnogi pokazatelji u budućnosti ukazuju na usporavanje rasta, jer problemi u lancu snabdevanja remete ekonomiju izvoza i vlada koja se bori da poveća stopu vakcinacije, uprkos četvrtom talasu Covid-19.

Dok iznadprosečno očitavanje ekonomskog barometra KOF-a sugeriše da će se stopa rasta tek ustaliti nakon ubrzanja početkom ove godine, dok je indeks Credit Suisse Group AG banke naglo opao i doveo do naglog prekida, piše Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...