Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica traži od vlasti da pomognu najstarije

„Švajcarska formula“ mora hitno da se menja jer ne prati rast inflacije

NovacSrbijaVesti

4.12.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

„Švajcarska formula“ mora hitno da se menja jer ne prati rast inflacije „Švajcarska formula“ mora hitno da se menja jer ne prati rast inflacije
Iako od izmene „švajcarske formule” i vraćanja umanjenih penzija od novembra 2014. do oktobra 2018. godine, bar za sada nema ništa, jer izdvajanja za... „Švajcarska formula“ mora hitno da se menja jer ne prati rast inflacije

Iako od izmene „švajcarske formule” i vraćanja umanjenih penzija od novembra 2014. do oktobra 2018. godine, bar za sada nema ništa, jer izdvajanja za ove namene nisu predviđena budžetom za narednu godinu, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica ne prestaje da podseća vlast da ipak nađu način da pomognu najstarije. Ne samo kroz jednokratnu pomoć, već dugoročno.

„Penzije su pale na 45 odsto prosečne zarade za sve kategorije penzionera. Za samostalce su još niže i iznose 43,6 procenata, a za poljoprivrednike 19,5 odsto. „Švajcarska formula” zbog toga mora pod hitno da se menja, jer ovako kako je sada penzije se usklađuju sa vremenskim zaostatkom od 18 meseci u kome sva povećanja budu poništena novim rastom cena, to jest inflacijom. Penzionerima ne treba mnogo dokazivati da sa „nikad većim penzijama” sve manje kupuju“, kaže predsednik ovog udruženja Jovan Tamburić, piše Politika.

Zato pitaju nadležne kada će prestati diskriminacija pre svega poljoprivrednih i vojnih penzionera, kao i svih onih koji su otišli u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina staža, a uvedeno im je doživotno umanjenje prinadležnosti, pa plaćaju penale jer su se penzionisali pre navršene 65 godine života.

Kada je reč o poljoprivrednim penzionerima uz sve najave da će im se pomoći nikakvo rešenje još nije doneto. Prema zvaničnim statističkim podacima Fonda PIO od septembra ove godine, i dalje 25.655 ovih penzionera prima manje od najniže penzije, dok najniži iznos od 12.582,51 dinar dobija 111.300 poljoprivrednika.

Kako bi se pomoglo najstarijima iz ovog udruženja predlažu i razdvajanje izdataka iz budžeta za isplatu penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

„Ovako kako se sada sve zajedno isplaćuje stiče se utisak da se iz republičke kase ogroman novac prebacuje za isplatu penzija, što nije tačno. Dokaz je to da je Srbija zbog činjenice da su penzije bile i zamrznute i umanjene došle na željenih 9,5 odsto učešća u BDP-u kako je Međunarodni monetarni fond i tražio od nas“, navodi Tamburić.

Kako bi se, osim jednokratne podrške, dugoročno pomoglo ovoj višemilionskoj populaciji u ovom udruženju pitaju kada će usklađivanje penzija sa rastom cena i zarada biti dva puta godišnje i to sa statističkim pokazateljima koji nisu stariji od šest meseci.

Istovremeno traže i odgovor da li svi penzioneri sa penzijom i ukupnim prihodima manjim od sume potrebne za minimalnu potrošačku korpu od oko 39.000 dinara imaju pravo na socijalni dodatak ili socijalnu pomoć koja se predlaže za građane koji nemaju penziju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...