švajcarci zabrinuti da sredstva kojima se gaje biljke uništavaju prirodu, ali i njihovo zdravlje

Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani upotrebe pesticida

AgrobiznisBiznisEUVesti

15.5.2021 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani upotrebe pesticida Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani upotrebe pesticida
U Švajcarskoj će se 13. juna održati referendum nakon kojeg bi mogla potpuno da se zabrani upotreba pesticida u poljoprivredi. Međutim, stručnjaci upozoravaju da... Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani upotrebe pesticida

U Švajcarskoj će se 13. juna održati referendum nakon kojeg bi mogla potpuno da se zabrani upotreba pesticida u poljoprivredi. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to zapravo nemoguće, piše nemački Dojče vele (DW).

Referendum je zakazan na inicijativu grupe građana okupljene oko Inicijative „Za Švajcarsku bez sintetičkih pesticida“ i na njemu će građani odlučivati o tome da se u toj zemlji potpuno zabrane pesticidi.

Još 2019. godine veliku prašinu podigao je nalaz švajcarskog Instituta za istraživanje vode EAWAG o ostacima pesticida u podzemnim vodama, a kako se navodi, problem je, pre svega, u fungicidu hlorotanoilu koji je otkriven u količinama koje daleko prelaze zakonski dozvoljene granice.

Stručnjaci, doduše, umiruju ljude tvrdeći da ni ta koncentracija neće ugroziti njihovo zdravlje, ali građani su postali osetljivi na taj problem, zbog čega je hlorotanoil još početkom prošle godine potpuno zabranjen u Švajcarskoj, nakon što je i Evropska unija ponovno analizirala to sredstvo i svrstala ga u „potencijalno opasne za zdravlje“.

To otkriće navelo je Švajcarce na pokretanje inicijative da državnu podršku dobijaju samo oni poljoprivrednici koji ne koriste veštačka sredstva za zaštitu biljaka, a tome se, zatim, priključila i ova akcija za potpunu zabranu „hemije“.

S druge strane, ima i velikih protivnika tih inicijativa koji pozivaju Švajcarce da kažu „ne“ agrarnim inicijativama i koji podršku imaju u hemijskim koncernima poput Singente i Bajera.

Protiv tih zabrana je i švajcarska vlada, kao i mnoštvo udruženja i građana, jer smatraju da su preterane i da neće pogoditi samo poljoprivrednike, već i građane i Švajcarsku železnicu, jer jedino „hemijom“ uspevaju da obuzdaju rast korova na šinama.

Sandra Helfenštajn, predstavnica Udruženja švajcarskih poljoprivrednika upozorava da bi takva administrativna zabrana imala ozbiljnih posledica – pad domaće proizvodnje, i uvoz voća i povrća iz uvoza gde takvih zabrana nema.

To će ujedno značiti da će prehrambene namirnice dodatno poskupeti, a Švajcarska je po cenama hrane već i danas zastrašujuće skupa, piše DW.

S druge strane treba znati da „hemija“ nikad ne ostaje samo na ograničenom području i sasvim je očigledno da ona smanjuje raznolikost u našoj okolini i to dugoročno, jer kišom dolazi u vode gde, takođe, pričinjava štetu.

Za neke pesticide se sumnja i da narušavaju zdravlje ljudi.

Iako nema pouzdanih podataka, ali u Francuskoj se, na primer, Parkinsonova bolest i zvanično smatra tipičnom za poljoprivrednike i lako je moguće da je to povezano s nekim sredstvom koje se koristi na poljima, a slično je i za neke oblike karcinoma.

Istraživački centar švajcarske Uprave za poljoprivredu „Agroskop“, koji sistematski istražuje koji opasni pesticidi se bez problema mogu zabraniti, zaključio je da ne mogu svi.

Mnogi u Švajcarskoj s nestrpljenjem očekuju ishod referenduma 13. juna, ali ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će inicijativa za zabranu pesticida verovatno da propadne.

Koen Hertoge, jedan od pokretača inicijative, smatra „da to ne bi bila velika tragedija, jer se već događa postupna promena u načinu razmišljanju, a sve više poljoprivrednika se okreće ekološkoj proizvodnji, pa je potrošnja pesticida sve manje“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...