Kamate praktično ne postoje, a inflacija nanosi štetu

Svaki štediša u Austriji gubi po 700 evra godišnje

BankeEUNovacVesti

16.8.2021 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svaki štediša u Austriji gubi po 700 evra godišnje Svaki štediša u Austriji gubi po 700 evra godišnje
Svaki štediša u Austriji u proseku izgubi 700 evra godišnje, ukazuje ekspert Erste banke Tomas Šaufler (Thomas Schaufler), dodajući da je „obična“ štednja sve... Svaki štediša u Austriji gubi po 700 evra godišnje

Svaki štediša u Austriji u proseku izgubi 700 evra godišnje, ukazuje ekspert Erste banke Tomas Šaufler (Thomas Schaufler), dodajući da je „obična“ štednja sve manje vredna.

Banke, ističe Šaufler, ne plaćaju gotovo nikakve kamate, a inflacija smanjuje vrednost novca.

„Kod stope inflacije od sadašnjih 2,8 odsto, gubitak samo na osnovu toga je najmanje 6,3 milijardi evra. Ali to nije sve. Nažalost, Austrijanci prihvataju da je njihova realna štednja sve manje vredna“, objasnio je Šaufler.

Ukazuje da se u drugim zemljama, na primer u Finskoj, građani okreću sve više vrednosnim papirima i na taj način ulažu svoj novac.

„Ako pođemo od toga da u Austriji u bankama leži oko 385 milijardi evra na štednji bez ikakve kamate, a u Finskoj građanima štednja kroz vrednosne papire donosi kamatu od sedam odsto, to znači da Finci godišnje povećavaju svoju štednju za 17 milijardi evra“, objasnio je Šaufler.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...