Potrebno pronaći nove izvore za čipove i litijum

Sve veća zavisnost Nemačke pri uvozu strateške robe

EUVesti

9.4.2024 13:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve veća zavisnost Nemačke pri uvozu strateške robe Sve veća zavisnost Nemačke pri uvozu strateške robe
Nemačka tone u sve dublju zavisnost od uvoznih sirovina i proizvoda poput poluprovodnika, upozorava revizorska kuća Deloitte u najnovijem izveštaju. Udeo uvoza, posebno iz... Sve veća zavisnost Nemačke pri uvozu strateške robe

Nemačka tone u sve dublju zavisnost od uvoznih sirovina i proizvoda poput poluprovodnika, upozorava revizorska kuća Deloitte u najnovijem izveštaju.

Udeo uvoza, posebno iz Azije, naglo se povećao u poslednjoj deceniji. Na primer, skoro četvrtina poluprovodnika stiže samo iz Tajvana, koji je krajem marta istrpeo težak zemljotres, a Kina je najveći dobavljač litijuma za automobilske baterije, posle Čilea.

„Vreme je za promenu kursa“, upozorio je partner u Deloitteu zadužen za lance isporuke Jirgen Sandau (Jürgen Sandau). „U suprotnom, nemačkoj privredi prete teški gubici u slučaju eskalacije tajvanskog sukoba“.

Nemačka pokriva više od tri petine – 62 odsto – svojih potreba u čipovima iz samo pet azijskih zemalja, ukazuju autori studije. Najveći deo, 23 odsto, dolazi iz Tajvana, sedišta najvećeg proizvođača čipova na svetu, TSMC. Slede sa udelom od po osam do 13 odsto Malezija, Kina, Filipini i Tajland.

Nemačka bi trebalo da razvije sopstvenu proizvodnju čipova, rekao je Sandau. Ima, naime, dobre uslove, jer tri četvrtine ključne sirovine kupuje iz Evrope.

Glavni dobavljač je Norveška, sa udelom od 58 odsto, ispred Francuske sa 15 odsto. Put snabdevanja je kratak, politički rizik zanemarljiv i to nudi dobre uslove pokretanju proizvodnje poluprovodnika u Nemačkoj. Globalnim tržištem dominira Kina, sa udelom od 57 odsto.

Po pitanju litijuma, međutim, situacija je potpuno drugačija, jer Nemačka četvrtinu svojih potreba pokriva uvozom iz Kine, dok ta zemlja pokriva svega sedam odsto svetskog tržišta.

Snaženje nemačke zavisnosti od Kine ilustruje podatak da je 2013. udeo uvoza iz te zemlje bio samo jedan odsto. Ako se trend zadrži, navodi Deloitte, Kina će brzo izbiti ispred Čilea, sada sa udelom od 47 odsto u uvozu, kao Nemačkoj najvažniji dobavljač litijuma.

Čile, inače, drži 61 odsto svetskog tržišta litijuma, ispred Argentine sa 17 odsto. Sandau Nemačkoj preporučuje da se okrene uvozu iz Argentine, iz koje sada pokriva samo jedan odsto. Nemačka sopstvenu zavisnost od uvoza, posebno iz Kine, može da smanji iz domaćih nalazišta i većim uvozom iz evropskih zemalja, ocenjuje Deloitte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...