Premašena očekivanja ekonomista

Ubrzan rast fabričke proizvodnje u Nemačkoj

EUVesti

9.4.2024 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ubrzan rast fabričke proizvodnje u Nemačkoj Ubrzan rast fabričke proizvodnje u Nemačkoj
Nemačka industrija oporavila se snažnije nego što se očekivalo na početku ove godine, nakon što je proizvodnja u fabrikama u februaru zabeležila najbrži rast... Ubrzan rast fabričke proizvodnje u Nemačkoj

Nemačka industrija oporavila se snažnije nego što se očekivalo na početku ove godine, nakon što je proizvodnja u fabrikama u februaru zabeležila najbrži rast u poslednjih godinu dana, zahvaljujući snažnom rastu u građevinarstvu i proizvodnji automobila.

Rast proizvodnje od 2,1 osto na mesečnom nivou bio je drugi mesec solidnog rasta za nemačku industriju, nakon što je rast revidiran na 1,3 odsto u januaru, prema podacima koje je objavio savezni statistički zavod, prenosi Financial Times.

Porast je bio znatno iznad očekivanog od 0,3 procenta prema anketi ekonomista agencije Reuters. Međutim, industrijska proizvodnja je i dalje niža za 4,9 odsto u odnosu na prošlu godinu i za gotovo osam procenata u odnosu na vrhunac pre pandemije korona virusa.

Slabosti industrijskog sektora, poremećenog naglim porastom cena energenata posle početka rata u Ukrajini pre dve godine i padom izvoza u Kinu, doprinele su zaustavljanju nemačke ekonomije, koja je bila najslabija među svim vodećim razvijenim zemljama prošle godine, s padom od 0,3 odsto.

Pet nemačkih ekonomskih istraživačkih instituta prošlog meseca smanjilo je svoje prognoze rasta, predviđajući da će BDP ove godine porasti samo 0,1 odsto u odnosu na raniju prognozu od 1,3 odsto pre šest meseci. Bundesbanka je nedavno predvidela da će ekonomija ponovo smanjiti u prvom kvartalu.

Podaci za februar su ojačani rastom od 7,9 procenata u građevinskom sektoru, čemu je doprinelo neuobičajeno suvo vreme. Takođe je zabeležen rast od 5,7 odsto u proizvodnji automobila i 4,6 odsto u hemijskoj industriji zbog ublažavanja problema nabavke i popuštanja pritiska cena energenata.

  • Nisliki mohikanac

    9.4.2024 #1 Author

    Haha statistika je nasa dika,sto politicari pozele ona to naslika.
    Februar je imao 29 dana tj.skoro 4% vise nego prosli februar,plus izuzetno toplo vreme.
    To je taj rast plus nesto oruzije sigurno.
    Perspektivno nema sta,sve do marta odnosno maja meseca koji ce mnogo toga pokazati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...