Poslovanje u oblaku razočaralo investitore

Akcije Microsofta padaju

BiznisSvet

31.7.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Akcije Microsofta padaju Akcije Microsofta padaju
Akcije kompanije Microsoft su pale za sedam odsto u produženom trgovanju, pošto su investitori zanemarili zaradu i prihode, koji su bolji od očekivanog, i... Akcije Microsofta padaju

Akcije kompanije Microsoft su pale za sedam odsto u produženom trgovanju, pošto su investitori zanemarili zaradu i prihode, koji su bolji od očekivanog, i umesto toga fokusirali se na razočaravajuće rezultate u oblaku.

Zarada po akciji iznosi 2,95 dolara u odnosu na očekivanih 2,93 dolara, dok je prihod 64,73 milijarde dolara naspram očekivanih 64,39 milijardi dolara, piše Seebiz.

Microsoftov prihod je porastao 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine u četvrtom fiskalnom kvartalu, koji je završen 30. juna. Neto prihod od 22,04 milijarde dolara povećan je sa 20,08 milijardi dolara, ili 2,69 dolara po akciji, u istom kvartalu prošle godine.

Najveći segment kompanije, Intelligent Cloud, ostvario je prihod od 28,52 milijarde dolara. Uključuje Azure javni oblak, Windovs Server, Nuance i GitHub. Ukupan iznos je porastao za oko 19 odsto i ispod je konsenzusa od 28,68 milijardi dolara među analitičarima koje je anketirao StreetAccount.

Prihod od Azure i drugih usluga u oblaku porastao je za 29 odsto tokom kvartala. Analitičari koje su anketirali CNBC i StreetAccount očekivali su rast od 31 odsto. Microsoft ne objavljuje prihode kategorije u dolarima. Microsoftovo poslovanje u oblaku je posebno važno za Wall Street, jer se kompanija bori sa Amazon Web Servicesom i kompanijom Google za radna opterećenja veštačke inteligencije. Sve tri kompanije ulažu velika sredstva u jačanje sposobnosti veštačke inteligencije i pokušavaju da privuku startapove i velike kompanije, dok generativni AI modeli brzo napreduju.

Od 29 odsto rasta za Azure i druge usluge u oblaku, osam poena je došlo od AI usluga, rekao je Microsoft.

Jedinica za produktivnost i poslovne procese, koja uključuje Office softver i LinkedIn, imala je prihod od 20,32 milijarde dolara. To je više od 11 odsto i iznad konsenzusa StreetAccounta od 20,13 milijardi dolara.

Microsoftova jedinica za više računara, sa svojim Windows operativnim sistemom, igrama, uređajima i oglašavanjem na pretraživačkoj mreži, doprinela je 15,90 milijardi dolara prihoda. Rezultat je veći za 14 odsto i veći od konsenzusa StreetAccounta od 15,49 milijardi dolara.

Rezultatima je doprinelo jačanje tržišta računara. Prodaja Windows licenci proizvođačima uređaja porasla je za četiri odsto. Istraživač tehnološke industrije Gartner procenjuje da je isporuka računara porasla za 1,9 odsto tokom četvrtog fiskalnog kvartala, u odnosu na rast od 0,9 odsto u prethodnom kvartalu.

  • Manja

    31.7.2024 #1 Author

    Poslovanje u oblaku mozda razocarava, ali sve ostalo je i vise nego dobro…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.