uprkos varanju pri testiranju automobila

Akcionari auto-kompanije Toyota ponovo izabrali Tojodu za predsednika

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusu

18.6.2024 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Akcionari auto-kompanije Toyota ponovo izabrali Tojodu za predsednika Akcionari auto-kompanije Toyota ponovo izabrali Tojodu za predsednika
Akio Tojoda (Akio Toyoda) i devet drugih članova odbora kompanije Toyota reizabrani su na godišnjoj skupštini, a akcionari su odbacili zabrinutost zbog skandala oko... Akcionari auto-kompanije Toyota ponovo izabrali Tojodu za predsednika

Akio Tojoda (Akio Toyoda) i devet drugih članova odbora kompanije Toyota reizabrani su na godišnjoj skupštini, a akcionari su odbacili zabrinutost zbog skandala oko menadžmenta i testova za sertifikaciju.

Dva vrhunska savetnika preporučila su Tojodin reizbor i njegovo ponovno imenovanje se očekivalo s obzirom na udele proizvođača automobila u drugim kompanijama Toyota grupe, rekordne poslovne performanse i popularnost među japanskim maloprodajnim investitorima, pišu Financije.hr.

Za otpuštanje Tojode zalagali su se strani investitori koji, prema Reutersu, čine četvrtinu akcionara ove auto-komapnije. Penzijski fondovi za javne službenike Njujorka složili su se sa tim stavom i glasali protiv Tojode.

Glas Luis, koji je preporučio da Tojoda ne bude ponovo izabran, rekao je da je odgovoran za nedostatak nezavisnosti odbora i takođe je izrazio zabrinutost u vezi sa svojim strateškim vlasništvom i prinosom na kapital.

Ali Tojoda, koji je unuk osnivača kompanije, i dalje je veoma popularan među maloprodajnim investitorima, koji čine 12,6 odsto akcionara proizvođača automobila. U prilog kompaniji su išli i rekordni profiti u prošloj poslovnoj godini i jaki berzanski rezultati.

Problemi sa sertifikacijom koji su uznemirili proizvođača automobila mali akcionari smatraju lošom stvari, ali Toyota izgleda željna da preduzme korake da spreči ponavljanje grešaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.