Ulagači nastojali da nadoknade gubitke

Američki berzanski indeksi ponovo rastu

BerzaSvet

28.2.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki berzanski indeksi ponovo rastu Američki berzanski indeksi ponovo rastu
Wall Street beleži blagi rast berzanskih indeksa, do koga je došlo zahvaljujući korekciji cena akcija. Dow Jones indeks u ponedeljak je porastao 0,22 odsto,... Američki berzanski indeksi ponovo rastu

Wall Street beleži blagi rast berzanskih indeksa, do koga je došlo zahvaljujući korekciji cena akcija.

Dow Jones indeks u ponedeljak je porastao 0,22 odsto, na 32.889 bodova, dok je S&P 500 imao rast 0,31 odsto, na 3.982 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto, na 11.466 bodova, prenosi agencija Mina.

Na samom početku trgovanja indeksi su bili u plusu više od jedan odsto, jer su ulagači nastojali da nadoknade prošlonedeljne gubitke.

Međutim, kasnije su ti dobici smanjeni, jer nema previše razloga za kupovinu akcija, s obzirom na to da će američka centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope kako bi suzbila. To znači da Federalne rezerve treba da oslabe potrošnju, potražnju na tržištu rada i uspore rast ekonomije.

Pitanje je samo da li sledi plitka recesija ili „mekano prizemljenje“ privrede.

Kako su poslednji podaci pokazali da je ekonomija vrlo otporna na agresivno povećanje kamata sprovedeno u 2022, očekuje se da će inflatorni pritisci mogli ostati pojačani duže nego što se na tržištu prognoziralo.

“Nakon najgore nedelje u ovoj godini i prvog tronedeljnog pada S&P 500 indeksa od decembra prošle godine, blagi rast cena akcija je dobrodošla promena. Ipak, realnost je da ulagači nastoje da ustanove koliko dugo će Fed držati kamate na povišenim vrednostima i hoće li ih na narednoj sednici povećati 0,5 procentnih poena“, rekao je strateg u firmi Carson Group Rajan Detrik (Ryan Detrick).

Na evropskim berzama cene akcija takođe beleže rast. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 odsto, na 7.935 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,13 odsto, na 15.381 poen, a pariski CAC 1,51 odsto, na 7.295 bodova.

Tagovi
AKCIJE CENE FED

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...