Niži porezi i povoljne cene privlače ljude iz celog sveta

Amerikanac kupio stan u Rimu „na neviđeno“ zbog niske cene

EULifestyleNekretninePoreziSvetU fokusu

25.10.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Amerikanac kupio stan u Rimu „na neviđeno“ zbog niske cene Amerikanac kupio stan u Rimu „na neviđeno“ zbog niske cene
Agencije tvrde da su u prvih osam meseci ove godine prodali više kuća i stanova u Italiji nego cele pretpandemijske 2019. godine. Italija postaje... Amerikanac kupio stan u Rimu „na neviđeno“ zbog niske cene

Agencije tvrde da su u prvih osam meseci ove godine prodali više kuća i stanova u Italiji nego cele pretpandemijske 2019. godine.

Italija postaje „meka za nekretnine“ za imućne Amerikance i Britance koji u njoj sve češće kupuju kuće i stanove. Niži porezi i povoljne cene nekretnina i najmova privlače u celoj priči i digitalne nomade koji već godinama Italiju pozicioniraju kao jednu od omiljenih odredišta.

Promene u potražnji i povećani interes Amerikanaca i Britanaca primetio je agent za nekretnine iz konsultantske kuće Knight Frank, Bil Tomson (Bill Thomson), koji je za Bloomberg rekao da je Italija sve češći izbor za “drugi dom”.

Jedan od takvih primera je 52-godišnji investicioni menadžer iz Njujorka Endi Isikof (Andy Isikoff), koji je tokom pandemije kupio dvosoban stan u Rimu. Nije ga još, kaže, uživo ni video, ali privukle su ga povoljne cene. Stoga se, kao “italofil”, kako se sam prozvao, odlučio za nekretninu u Italiji, prenosi portal Poslovni.

On smatra da će se taj potez pokazati kao dobra investicija. Relativno niže cene u vreme procvata globalnog tržišta nekretnina pomažu Italiji da nadmaši Francusku i Španiju, s obzirom na to da druge zemlje favorizuju “prekomorske druge domove”.

“Ljudi generalno žele da kupe nekretnine na sunčanim lepim mestima širom Evrope, a u Italiji su vrlo niske cene”, rekla je Jelena Cvjetković, analitičarka iz Savillsa, giganta na tržištu nekretnina. Kako Bloomberg navodi, prosečna cena nekretnine oko Rietija, grada pored Rima, u avgustu je bila 96.000 evra, prema podacima Idealista.

U Paviji, u blizini Milana, koštala je 123.000 evra. Poređenja radi, u Santaremu, u blizini Lisabona, kuća u proseku košta 147.000 evra. U španskoj Gvadalahari kod Madrida cene se penju i do 147.300 evra.

Ove godine uvedena je i politika “superbonusa” za podršku kod obnove kuća, a vlada dodatno plaća za obnove koje povećavaju nivo energetske učinkovitosti domova.

„Režim paušalnog poreza ograničava porez na dohodak na iznos od 100.000 evra godišnje, privlačeći bogate iseljenike koji žele da ulože puno novca u Italiju“, rekao je Tomson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...