Afrička zemlja nezadovoljna kvotama za proizvodnju nafte

Angola napušta OPEC

Svet

21.12.2023 15:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Angola napušta OPEC Angola napušta OPEC
Angola napušta Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) jer članstvo ne služi njenim interesima, izjavio je u četvrtak tamošnji ministar nafte Diamantino de Azevedo. Angola,... Angola napušta OPEC

Angola napušta Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) jer članstvo ne služi njenim interesima, izjavio je u četvrtak tamošnji ministar nafte Diamantino de Azevedo.

Angola, koja je pristupila organizaciji OPEC 2007. godine, proizvodi oko 1,1 milion barela nafte dnevno, dok je ukupna proizvodnja zemalja članica OPEC 28 miliona barela dnevno, prenosi Reuters.

Potvrđujući raniji izveštaj lokalne novinske agencije Angop, Azevedeo je izjavio na javnoj televiziji da je odluka o napuštanju organizacije OPEC doneta jer članstvo ne služi interesima Angole, ali nije izneo detalje.

Izlazak Angole je udarac za OPEC i njegove saveznike dok grupa pokušava da privoli članice organizacije da smanje proizvodnju kako bi podržale cene. Odmah nakon vesti da Angola napušta OPEC cene nafte oslabile su za više od 1,7 odsto.

Azevedova kancelarija protestovala je prošlog meseca zbog odluke organizacije OPEC da smanji proizvodnu kvotu za narednu godinu. Neslaganja oko afričkih proizvodnih kvota dovela su ranije do odlaganja sastanka šire grupe OPEC+.

  • SHALIMAR

    21.12.2023 #1 Author

    Opravdano,cim ne sluzi interesu Angole…

    Odgovori

  • LEBRON

    21.12.2023 #2 Author

    Zaista steta

    Odgovori

  • SENSEI

    22.12.2023 #3 Author

    Verovatno im je samo bespotrebno ulaganje a nemaju dobit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...