nemačke vlasti žele da obuzdaju veliku moć tehnoloških kompanija

Apple će biti oštrije kontrolisan

EUSvetU fokusu

6.4.2023 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Apple će biti oštrije kontrolisan Apple će biti oštrije kontrolisan
Nemačka Savezna kancelarija za kartele pojačala je nadzor nad američkom tehnološkom firmom Apple, posebno se fokusirajući na potencijalne zloupotrebe njene tržišne pozicije. Kako prenosi... Apple će biti oštrije kontrolisan

Nemačka Savezna kancelarija za kartele pojačala je nadzor nad američkom tehnološkom firmom Apple, posebno se fokusirajući na potencijalne zloupotrebe njene tržišne pozicije.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, aktuelna vlast je objavila kako želi da osigura “da Apple ne iskorišćava svoju veličinu i moć na nepošten način”.

Kancelarija je saopštila da Apple ima znatno proširen digitalni ekosistem unutar kojeg može u velikoj meri kontrolisati usluge kojima korisnici pristupaju, prenosi Mina.

“Osim toga, ima prioritetan pristup podacima važnim sa gledišta tržišnog takmičenja. Grupacija je stoga u poziciji moći, što je stvorilo potencijal za delovanje na načine koji su upitni sa stajališta zaštite tržišne konkurencije“, napisali su iz Kancelarije.

Apple se pridružuje Amazonu, Google-ovoj matičnoj firmi Alphabet i Facebook-ovoj matičnoj firmi Meta, za koje je Antimonopolska kancelarija utvrdila da imaju značajnu tržišnu moć. Nakon toga, podvrgnuti su detaljnijoj kontroli u pogledu eventualnog kršenja pravila tržišne konkurencije.

Početkom 2021. u Nemačkoj je na snagu stupila promena zakonodavstva o tržišnoj konkurenciji, koja omogućava raniju i efikasniju intervenciju. To posebno vredi za velike tehnološke firme, ali pod uslovom da prvo pokažu svoj značajan tržišni uticaj.

  • ŽIZI

    6.4.2023 #1 Author

    Hm…. Šta li se krije iza toga…?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #2 Author

    Mora da postoji nesto dublje od navedenog…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...