Očekuje se brže smanjivanje kamatnih stopa u vodećim ekonomijama

Banka JPMorgan Chase povećala izglede za recesiju

AnalizaSvet

8.8.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banka JPMorgan Chase povećala izglede za recesiju Banka JPMorgan Chase povećala izglede za recesiju
Analitičari investicione banke JPMorgan Chase sada vide šansu od 35 odsto da američka privreda do kraja ove godine upadne u recesiju, u odnosu na... Banka JPMorgan Chase povećala izglede za recesiju

Analitičari investicione banke JPMorgan Chase sada vide šansu od 35 odsto da američka privreda do kraja ove godine upadne u recesiju, u odnosu na 25 odsto sa početka prošlog meseca.

Američke vesti „nagoveštavaju oštrije nego što se očekivalo slabljenje potražnje za radnom snagom i rane znake smanjenja radne snage“, napisali su ekonomisti JPMorgana predvođeni Brusom Kasmanom (Bruce Kasman) u belešci investitorima. Tim je zadržao šanse za recesiju do druge polovine 2025. na 45 odsto.

„Ovo skromno povećanje naše procene rizika od recesije je u suprotnosti sa značajnijom ponovnom procenom izgleda kamatnih stopa“, napisali su Kasman i njegove kolege. JPMorgan sada vidi samo 30 odsto šanse da Federalne rezerve zadrže kamatne stope visoke u dugom roku, u poređenju sa procenom 50-50 pre dva meseca.

Sa inflatornim pritiscima u SAD koji se smanjuju, JPMorgan smatra da će Fed smanjiti stope za pola procentnog poena u septembru i novembru.

Nova kalkulacija banke za rizike od recesije prati sličnu prognozu Goldman Sachsa.

Realizacija američke i globalne recesije bi „gotovo sigurno dovelo do oštrog i trenutnog popuštanja“ od strane centralnih banaka, zaključili su ekonomisti JPMorgana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.