Prvi put na ovom kontinentu

Bitcoin ETF na glavnoj berzi u Australiji

BerzaInvesticijeSvet

20.6.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bitcoin ETF na glavnoj berzi u Australiji Bitcoin ETF na glavnoj berzi u Australiji
ETF fond koji trguje bitcoinom na berzi prvi put je pokrenut na glavnom australijskom tržištu akcija u četvrtak, kada su menadžeri fondova debitovali sa... Bitcoin ETF na glavnoj berzi u Australiji

ETF fond koji trguje bitcoinom na berzi prvi put je pokrenut na glavnom australijskom tržištu akcija u četvrtak, kada su menadžeri fondova debitovali sa ovim proizvodima kako bi zadovoljili investitore koji se vraćaju na tržište kriptovaluta nakon rasta cena.

VanEck Bitcoin ETF (VBTC.AKS) otvara novu karticu pokrenutu sa oko 990.000 australijskih dolara (660.429 američkih dolara) imovine na australijskoj berzi hartija od vrednosti i predstavlja rezultat trogodišnjih pregovora sa operaterom ASKS, prenosi Reuters.  

Fond neće direktno posedovati bitcoin, već će investirati u VanEck Bitcoin Trust (HODL.Z), koji je uvršten na američku berzu i lansiran u januaru ove godine. Evropska podružnica VanEck-a takođe upravlja sa 12 sličnih fondova za kriptovalute.

Investitori su uložili milijarde dolara u ETF-ove za kriptovalute u SAD-u nakon što su regulatori odobrili nekoliko proizvoda u januaru. Hong Kong je pratio ovaj trend u aprilu lansiranjem šest fondova, iako je interesovanje tamo bilo slabije.

VanEck Australia je u martu izjavio da je odobrenje američkih regulatora pokrenulo nagli rast zahteva od strane brokera i finansijskih savetnika za sličnim proizvodima.

Cena bitcoina skoro da se utrostručila od 2023. godine, iako su cene stagnirale od vrhunca dostignutog u martu.

Konkurentska berza u Australiji, kojom upravlja lokalna podružnica CBOE Global Markets (CBOE.Z), već nudi nekoliko ETF-ova za bitcoin.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.