Iskusni stručnjak na čelu američke kompanije

Boeing imenovao novog izvršnog direktora

BiznisFirme u fokusuSvet

31.7.2024 17:49 Autor: Vladimir Jokanović 1

Boeing imenovao novog izvršnog direktora Boeing imenovao novog izvršnog direktora
Kompanija Boeing imenovala je u sredu iskusnog stručnjaka iz industrije vazduhoplovstva, Kelija Ortberga (Kelly Ortberg) za novog predsednika i izvršnog direktora nakon višemesečne potrage.... Boeing imenovao novog izvršnog direktora

Kompanija Boeing imenovala je u sredu iskusnog stručnjaka iz industrije vazduhoplovstva, Kelija Ortberga (Kelly Ortberg) za novog predsednika i izvršnog direktora nakon višemesečne potrage. Boeing je bivšem izvršnom direktoru Rockwell Collinsa dao zadatak preokretanja posrnulog proizvođača aviona.

Ortberg (64) će početi sa radom 8. avgusta i suočiće se sa mnoštvom problema, uključujući obnavljanje proizvodnje aviona i poverenja kod regulatora, industrije i javnosti koja koristi usluge avio-saobraćaja. Akcije Boeinga porasle su za 2,9 odsto pre otvaranja berze u SAD, prenosi Reuters.

Boeing, jedan od dva najveća svetska proizvođača aviona, nalazi se u krizi reputacije i bezbednosti nakon eksplozije panela u toku leta na avionu MAX 9 Alaska Airlinesa 5. januara, koji je prevozio 171 putnika. Kompanija je prijavila gubitak od 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu, dok nastavlja da troši gotovinu.

Incident je doveo do ostavke izvršnog direktora Dejva Kalhuna (Dave Calhoun) i odlaska prethodnog predsednika upravnog odbora kompanije, jer su regulatori ciljali na bezbednosnu kulturu Boeinga, koja je već bila uzdrmana prethodnim nesrećama 2018. i 2019. godine.

Nedugo nakon incidenta, američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) zabranila je Boeingu da proširi proizvodnju svoje profitabilne porodice aviona 737 MAX, ne navodeći koliko će ta zabrana trajati. Regulator je ograničio proizvodnju na 38 aviona mesečno.

  • MARA

    2.8.2024 #1 Author

    Eto vrlo korisna informacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.