Američka kompanija zabeležila 13 odsto bolju prodaju nego u 2022.

Caterpillar ostvario najbolje poslovne rezultate ikada

BiznisSvet

6.2.2024 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Caterpillar ostvario najbolje poslovne rezultate ikada Caterpillar ostvario najbolje poslovne rezultate ikada
Najveći svetski proizvođač građevinske opreme, američka kompanija Caterpillar, objavila je povećanje prihoda u poslednjem kvartalu prošle godine, a zahvaljujući višim cenama porasla je i... Caterpillar ostvario najbolje poslovne rezultate ikada

Najveći svetski proizvođač građevinske opreme, američka kompanija Caterpillar, objavila je povećanje prihoda u poslednjem kvartalu prošle godine, a zahvaljujući višim cenama porasla je i dobit preduzeća. Rezultati su nadmašili očekivanja analitičara sa Wall Streeta.

Prihodi kompanije Caterpillar porasli su u poslednjem kvartalu za tri odsto na godišnjem nivou na 17,07 milijardi dolara, dok je neto dobit porasla 87 odsto na 2,68 mililijardi dolara ili 5,28 dolara po akciji, prenosi Seebiz, pozivajući se na CNBC.

U celoj prošloj godini Caterpillar je zabeležio prodaju od 67,1 milijardu dolara, što je 13 odsto više nego u 2022. godini. Vrednost akcija kompanije porasle su za više od dva odsto na 321 dolar nakon objave rezultata poslovanja.

„Veoma sam ponosan na snažne performanse našeg globalnog tima, jer je postigao najbolju godinu u našoj 98 godina dugoj istoriji, uključujući rekordnu prodaju i prihode tokom cele godine, rekordni prilagođeni profit po akciji i rekordni slobodni novčani tok“, rekao je predsednik američke kompanije Džim Umplebi (Jim Umpleby).

Za celu 2023. godinu, operativni novčani tok preduzeća iznosio je 12,9 milijardi dolara. Tokom godine, kompanija je otkupila obične akcije za pet milijardi dolara i isplatila dividende u iznosu 2,6 milijardi dolara. Likvidnost je ostala jaka sa gotovinskim stanjem preduzeća od sedam milijardi dolara na kraju 2023. godine.

  • LJUBOMIR

    6.2.2024 #1 Author

    💪🏻💪🏻💪🏻

    Odgovori

  • AJA

    6.2.2024 #2 Author

    Americka kompanija je imala dobru strategiju, trud i rad i naravno rezultiralo je uspehom.

    Odgovori

  • MIKIMILE

    7.2.2024 #3 Author

    Svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...