Bivši menadžeri Sberbanke preuzimaju fabriku bagera

Putin odobrio prenos ruske imovine kompanije Caterpillar

NovacSvet

28.11.2023 12:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin odobrio prenos ruske imovine kompanije Caterpillar Putin odobrio prenos ruske imovine kompanije Caterpillar
Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je prenos imovine američke kompanije Caterpillar u Rusiji ruskom investitoru. Prema Putinovom nalogu kupac imovine je PSK – Nova... Putin odobrio prenos ruske imovine kompanije Caterpillar

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je prenos imovine američke kompanije Caterpillar u Rusiji ruskom investitoru. Prema Putinovom nalogu kupac imovine je PSK – Nova rešenja, kompanija koja je registrovana u Moskvi u avgustu prošle godine.

Suvlasnici pomenute kompanije su Kiril Poliškin i Jan Vajcman, bivši najviši menadžeri Sberbanke, prenosi Interfax. Caterpillar je početkom marta prošle godine najavio suspenziju rada fabrike u ruskom gradu Tosno zbog uvođenja sankcija i logističkih propusta nakon početka rata u Ukrajini.

Fabrika u Tosnom radila je od 2000. godine i proizvodila je Cat terenske rudarske kamione i hidraulične bagere, kao i komponente mašina i opreme koje je kompanija Caterpillar izvozila u svoje evropske fabrike. Caterpillar Tosno LLC pravni je naslednik zajedničkog preduzeća Nevamaš, registrovanog 1994. godine kada je američka fabrika počela da proizvodi u Rusiji zajedno sa domaćom fabrikom Kirov.

Prihod kompanije Caterpillar Tosno LLC za 2021. godinu iznosio je oko 5,9 milijardi rubalja (66,5 miliona dolara), a u 2022. godini je opao na 3,2 milijarde rubalja. Neto gubitak prošle godine je porastao na dve milijarde rubalja sa 890 miliona rubalja na kraju 2021. godine.

Promet ogranka Caterpillar Financial LLC, specijalizovanog za lizing specijalne opreme, pao je na dve milijarde rubalja na kraju 2022. godine sa 10,3 milijarde rubalja u 2021. godini. Istovremeno, neto profit je smanjen na 153 miliona rubalja sa 1,5 milijardi rubalja.

Prema ruskom zakonu, za prodaju udela u ruskim finansijskim ili energetskim preduzećima potrebno je odobrenje predsednika. Putin je odobrio prodaju ruske imovine nekim zapadnim kompanijama koje su napustile Rusiju zbog sankcija, prenosi Reuters. Nekoliko zapadnih kompanija prodalo je svoje poslovanje u Rusiji za simbolične sume, uz dodatne klauzule o otkupu kako bi se lakše eventualno vratili na tržište.

  • SHALIMAR

    28.11.2023 #1 Author

    Pametan potez predednika,treba da bude u njihovom vlasnistvu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...