američki investitori žele da iskoriste trenutak pre podizanja kamatnih stopa

Tržište korporativnog duga izuzetno aktivno na početku godine

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

11.1.2022 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tržište korporativnog duga izuzetno aktivno na početku godine Tržište korporativnog duga izuzetno aktivno na početku godine
Globalne kompanije su prikupile više od 100 milijardi dolara na tržištu obveznica samo u prvoj nedelji ove godine, pošto su njihovi direktori finansija poželeli... Tržište korporativnog duga izuzetno aktivno na početku godine

Globalne kompanije su prikupile više od 100 milijardi dolara na tržištu obveznica samo u prvoj nedelji ove godine, pošto su njihovi direktori finansija poželeli da iskoriste niske troškove zaduživanja pre nego što referentne kamatne stope konačno počnu da rastu.

Izdavanje korporativnih obveznica us vetu dostiglo je 101 milijardu dolara u godini do 7. januara, gde su američke operacije dostigle rekordan nivo. Globalni „ulov“ zaostao je samo za neverovatnih 118 milijardi dolara sa početka 2021. godine, prema podacima kojima raspolaže Refinitiv.

Tržište korporativnih obveznica obično raste na početku godine nakon pospanog perioda oko praznika krajem decembra. Ali ovolika količina otkupa nudi rani uvid u potražnju koja se očekuje početkom ove godine, jer kompanije žele da iskoriste tržišta duga pre nego što glavne centralne banke počnu da povećavaju kratkoročne kamatne stope, što će posledično povećati cenu zaduživanja u privredi.

Kupovinom su dominirale banke i drugi finansijski izdavaoci, posebno strane institucije koje prikupljaju sredstva na američkim tržištima. Mnoštvo poznatih imena, kao što su osiguravač MetLife ili proizvođač teške mašinerije Caterpillar takođe su prodali nove obveznice.

Kao da dokazuje ovaj olakšani pristup finansiranju širom korporativne Amerike, operater turističkih krstarenja Royal Caribbean pokrenuo je jedan od prvih emisija na tržištu junk obveznica sa nižim rejtingom, u ukupnoj vrednosti od milijardu dolara, piše Financial Times.

Čak je i lanac bioskopa pogođen pandemijom, i miljenik zajednice malih ulagača na društvenoj mreži Reddit, AMC Entertainment objavio svoju nameru da testira apetit investitora za rizični dug. U svom tvitu, izvršni direktor kompanije Adam Aron rekao je da se nada da će refinansirati skupi dug preuzet u protekle dve godine, pomerajući rokove dospeća i olakšavajući uslove njegovo otkupa.

Međutim, bankari i analitičari ističu da izazovni uslovi na tržištu u ranim danima 2022. godine mogu predstavljati problem u planovima izdavaoca duga. Tržišta duga i akcija su pretrpela nalet volatilnosti od prošle srede, kada su Federalne rezerve ponovo poslale signale da bi kamatne stope mogle rasti brže i brže nego što su investitori generalno očekivali.

Berzanski indeks tehnoloških kompanija Nasdaq Composite pao je za oko osam odsto u odnosu na najviši nivo u novembru, dok su prinosi na američke državne obveznice porasli.

Ovi potezi su doprineli suprotnom početku za novu emisiju aktive na tržištu kapitala, koja je pala na nešto više od sedam milijardi dolara u prvoj nedelji 2022. godine, u odnosu na više od 22 milijarde dolara u istom periodu prethodne godine. Dominirala je dodatna prodaja akcija kompanija koje su već kotirane na berzama, ali je čak i taj smer trgovanja više nego prepolovljen u odnosu na isti period 2021. godine.

Efekat nestabilnih tržišta bio je primetan i na tržištima duga. Investitori su povukli neke naloge za kupovinu na dan kada je FED objavio zapisnik sa svog sastanka na kojem je najavio podizanje kamatnih stopa.

„Bio je to solidan početak godine, ali ukazuje na okruženje za finansiranje kojim će biti malo teže upravljati nego što smo videli tokom 2021. godine“, rekao je Džoni Fajn (Jonny Fine), šef odeljenja za izdavanje dugova investicionog ranga u banci Goldman Sachs.

Već ove godine, prosečan prinos na obveznice investicionog ranga porastao je sa 2,36 odsto na 2,55 odsto, prema indeksu koji vodi Ice Data Services.

Na američkim berzama, biotehnološke kompanije — koje se smatraju manje osetljivim na šire tržište — započele su godinu uz nekoliko novih listiranja na berzama. Međutim, volatilnost proistekla iz ponovne evaluacije monetarne politike je i dalje bila očigledna jer su akcije kompanije Vigil Neuroscience pale sa svoje početne cene od 14 dolara na 11,41 dolara, dok je Amylyx Pharmaceuticals pao sa 21 na 16,72 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...