blagi rast na pragu letnje sezone

Cena nafte iznad 82 dolara

Svet

25.5.2024 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte iznad 82 dolara Cena nafte iznad 82 dolara
Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 77,72 dolara,... Cena nafte iznad 82 dolara

Cene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 77,72 dolara, a Brent nafta 82,12 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolar budući da trgovci vagaju znakove jačanja potražnje na pragu letne sezone vožnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i oprez američke centralne banke pri razmatranju troškova zaduživanja.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila gotovo nepromenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u četvrtak i iznosila je 81,37 dolara. Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu gde se barelom trgovalo po 76,85 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Trgovce je ove sedmice zabrinuo zapisnik sa sednice odbora za monetarnu politiku Federalnih rezervi (Fed) zbog izjava nekih zvaničnika da bi bili spremni i podići troškove zaduživanja ako inflacija ponovo ojača. Međutim, predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) i drugi zvaničnici saopštili su naknadno da su šanse za takav ishod vrlo male.

Viši troškovi zaduživanja koče ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Protivteža signalima iz Feda bili su znakovi jačanja potražnje za benzinom u SAD uoči prazničnog vikenda. Dan sećanja na pale američke vojnika označava početak sezone vožnje u SAD.

Potražnja za benzinom dosegnula je prošlu sedmicu najviši nivo od novembra, objavilo je u sredu Ministarstvo energetike, što je podržalo cene nafte budući da američki vozači čine otprilike desetinu svetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stub je njenog oporavka, napisali su u belešci analitičari ANZ-a.

Pažnja se sada preusmerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe njenih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o snabdevanju. OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizovao cene.

OPEC je odvojeno izvestio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 86 centi, na 82,41 USD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.