ulagače pred kraj godine ponovo zaokupile napetosti u Crvenom moru

Cene nafte nešto više od 77 dolara za barel

Svet

30.12.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte nešto više od 77 dolara za barel Cene nafte nešto više od 77 dolara za barel
U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, preneo... Cene nafte nešto više od 77 dolara za barel

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte su međutim porasle su u na međunarodnim tržištima prema 78 dolara budući da su ulagače pred kraj godine ponovo zaokupile napetosti u Crvenom moru, zasenivši zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i posustale privrede.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša 72 centa i iznosila je 77,87 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupeo i na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 72,53 dolara, prenosi Mina, pozivajući SEEbiz.

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Trgovci su se posljednjeg radnog dana u godini ponovo usresredili na napetosti u Crvenom moru nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile da su oborili dron i balistički proektil koji su ispalili jemenski Huti.

„Američki vojni brod USS Mason (DDG 87) oborio je u južnom delu Crvenog mora jedan dron i jedan protubrodski balistički projektil koji su ispalili Huti“, objavila je američka centralna komanda (CENTCOM).

Nijedan brod na tom području nije prijavio povrede pomoraca, ni materijalnu štetu.

Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, ometajući plovidbu brodova povezanih s Izraelom.

Novi incident ponovo je aktualiziovao pitanje rizika u Crvenom moru koje je ublažio signal danskog brodara Maerska da bi zbog najavljene međunarodne vojne operacije mogao vratiti brodove na rutu kroz Suecki kanal. Do sada preusmeravali su ih preko Rta dobre nade.

SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebalo da štiti plovidbu kroz Crveno more, ali brojni saveznici oklevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podele oko izraelskog rata u Gazi i američke podrške Tel Avivu.

Zaoštravanje napetosti na važnoj svetskoj pomorskoj ruti zasenilo je zabrinutost za potražnju zbog podignutih kamatnih stopa koje koče ekonomsku aktivnost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici pokušavaju da pariraju slabijoj potražnji smanenim snabdevanjem, trenutno za oko šest miliona barela dnevno, što odgovara oko šest odsto globalne ponude.

Zbog praznika OPEC ni danas nije objavio cenu barela korpe nafte svojih članica. Prošli četvrtak je barel koštao 80,84 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
 • HANA

  1.1.2024 #1 Author

  Borba za naftu…
  Tržište nestabilno…
  Samo da ne izbije neki rat.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...