Napadi izazvali poremećaje u globalnoj trgovini kroz Suecki kanal

Cene nafte porasle zbog nastavka napetosti u Crvenom moru

SvetVesti

23.12.2023 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Cene nafte porasle zbog nastavka napetosti u Crvenom moru Cene nafte porasle zbog nastavka napetosti u Crvenom moru
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima čak jedan odsto, zbog nastavka napetosti nakon napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru. Cena barela... Cene nafte porasle zbog nastavka napetosti u Crvenom moru

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima čak jedan odsto, zbog nastavka napetosti nakon napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru.

Cena barela je na londonskom je tržištu porasla 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,1 dolar. U Njujorku se barelom trgovalo po 81 cent višoj ceni, 74,7 dolara. U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 73,56 dolara, a Brent nafte na 79,07 dolara za barel.

Cene prema terminskim ugovorima na oba tržišta su na putu sedmičnog rasta od skoro pet odsto, podstaknute rastućim geopolitičkim rizicima zbog napada na Crvenom moru i mogućim prekidima brodskih operacija, prenosi Mina.

Više pomorskih prevoznika izbegava Crveno more zbog napada na plovila militantne grupe Huta, koji su njihov odgovor na rat u Gazi.

Napadi su izazvali poremećaje u globalnoj trgovini kroz Suecki kanal, preko koga prolazi oko 12 odsto svetske trgovine. Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak su pokrenule multinacionalnu operaciju za zaštitu trgovine u Crvenom moru, no Huti su najavili da će nastaviti s napadima.

„Dugotrajnost uticaja na cene u potpunosti zavisi od vremena u kojem brodarske kompanije i dalje budu izbegavale to područje. Ono što je preuveličalo takav uticaj je nedostatak jasnoće o tome kako, gde i kada će delovati takozvana pomorska koalicija“, rekao je Džon Evans (John Evans) iz PVM-a.

Uprkos geopolitičkim napetostima koje podržavaju skuplju naftu, cene su u četvrtak beležile pad, nakon što je Angola najavila da će napustiti Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Ta afrička nacija, koja proizvodi oko 1,1 milion barela nafte dnevno, saopštila je da članstvo u organizaciji ne služi njenim interesima, protestujući protiv odluke šire grupe OPEC+ da smanji kvotu proizvodnje te članice u narednoj godini.

„Iako je takav tok bio prilično predvidiv zbog stavova Angole na poslednjem sastanku OPEC-a, on podseća na sve veće podele koje bi u budućnosti mogle ugroziti jedinstvo grupe“, dodao je Evans.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 40 centi na 80,84 dolara.

  • PAVLE-2005

    23.12.2023 #1 Author

    Koliko god da ide na gore više je koriste

    Odgovori

  • ELLA

    23.12.2023 #2 Author

    Bitno da je kod nas sve stabilno

    Odgovori

  • SLAVICA

    24.12.2023 #4 Author

    Kod nas je sve super sve u najboljem redu sa cenama.

    Odgovori

  • REA

    24.12.2023 #5 Author

    Plata vise ni nema smisao…

    Odgovori

  • LAV

    24.12.2023 #6 Author

    Samo se trazi razlog da cene odu gore.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.12.2023 #7 Author

    Sto je nestabilnije tako i cena nafte ide gore…

    Odgovori

  • DOBRILA

    25.12.2023 #8 Author

    Kako god se okrene cena ce samo da skace..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...