Čokolada će širom sveta biti skuplja
14.3.2024 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2
Glavne afričke fabrike kakaoa u Obali Slonovače i Gani zaustavile su ili prekinule preradu jer ne mogu da priušte kupovinu sirovine, kažu za Reuters izvori, što znači da će cene čokolade širom sveta verovatno porasti.
Proizvođači čokolade su već povećali cene, posle tri godine loših berbi kakoa, a očekuje se da će podbaciti i četvrta u spomenute dve zemlje koje proizvode skoro 60 odsto svetskog kakaoa, prenosi N1. Cene su se više nego udvostručile tokom prošle godine.
„Potrebno nam je masovno smanjenje potražnje, jer je već masovno smanjenje ponude“, rekao je Stiv Voteridž (Steve Wateridge) iz Tropical Research Services, svetski stručnjak za kakao.
Proizvođači čokolade ne mogu da proizvode čokoladu koristeći sirovi kakao i oslanjaju se na prerađivače da pretvore zrna u puter i liker od kog se može napraviti čokolada. Ali prerađivači kažu da ne mogu da priušte kupovinu sirovog materijala.
Državna firma Obale Slonovače koja se bavi preradom, Transcao, jedna od devet najvećih fabrika u zemlji. Rekao je da je prestao da kupuje kakao zbog njegove cene, ali da se još uvek obrađuje kakao iz zaliha, ali nije rečeno u kom kapacitetu. Dva neimenovana izvora iz industrije izjavila su da fabrika skoro ne radi, prenosi Reuters.
Jedan od dva izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih fabrika među vodećim uzgajivačima Obale Slonovače. Obala Slonovače proizvodi skoro polovinu svetske proizvodnje kakaoa.
Ista dva izvora kažu da se čak i globalni trgovac Cargill borio da nabavi kakao za svoju glavnu prerađivačku fabriku u Obali Slonovače, zaustavivši rad na otprilike nedelju dana prošlog meseca.
Cargill nije odgovorio na zahtev novinske agencije za komentar.
Pročitajte još:
U drugom proizvođaču kakaoa u Gani, većina od osam fabrika, uključujući državnu kompaniju za preradu kakaa (CPC), više puta je obustavljala rad na nekoliko nedelja otkako je sezona počela u oktobru, rekla su dva različita izvora iz industrije. CPC je saopštio da radi sa oko 20 odsto kapaciteta zbog nedostatka sirovog materijala.
Inquiete
14.3.2024 #1 AuthorNeka bude, manje ćemo jesti nezdravo! :)))
MAJA
15.3.2024 #2 AuthorKao da smo čuli nešto neocekivano