potrebna promena trgovinskog sporazuma o brexitu

Doveden u pitanje izvoz e-automobila iz EU u Veliku Britaniju

AutomobiliEULifestyleSvet

19.6.2023 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Doveden u pitanje izvoz e-automobila iz EU u Veliku Britaniju Doveden u pitanje izvoz e-automobila iz EU u Veliku Britaniju
Izvoz električnih automobila iz Evropske unije u Veliku Britaniju, vredan 30 milijardi evra godišnje, biće ugrožen ako se trgovinski sporazum o Brexitu ne promeni.... Doveden u pitanje izvoz e-automobila iz EU u Veliku Britaniju

Izvoz električnih automobila iz Evropske unije u Veliku Britaniju, vredan 30 milijardi evra godišnje, biće ugrožen ako se trgovinski sporazum o Brexitu ne promeni.

Tri najveća svetska proizvođača automobila pozvala su britansku vladu da otvori pregovore o novim pravilima koja će nametnuti carine od deset odsto na izvoz u EU ako 45 odsto vrednosti električnog vozila nije iz EU ili Velike Britanije, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da bi trenutna pravila značila više od tri milijarde evra dodatnih troškova za industriju EU.

Izvoz električnih vozila članica ACEA-e u Veliku Britaniju procenjuje se na oko 4,3 milijarde evra u prošloj godini.

„Očekivali bismo da će ukupna prodaja biti oko 25 do 30 milijardi evra do 2026.“, rekao je direktor međunarodne trgovine u ACEA-u, Džonatan O. Riordan (Jonathan O’Riordan).

Carina od deset odsto povećala bi troškove do tri milijarde evra koji bi se prenijeli na potrošače, a apsorbirala bi ih industrija. To bi značilo da će električna vozila uvezena iz EU, koja mnogi već smatraju preterano skupima, naredne godine koštati još više. EU je uveo pravilo o poreklu kako bi podstakao trgovinu električnim automobilima.

Prošlog meseca britanski automobilski div Stellantis, koji je odgovoran za 14 marki uključujući Vauxhall i Jeep, upozorio je da će možda morati da zatvori svoje poslovanje u Velikoj Britaniji zbog gubitka nekoliko hiljada radnih mesta ako novo pravilo o poreklu stupi na snagu u januaru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...