Objavljeni vredni rezultati u borbi protiv određenih vrsta kancera

Dvadesetogodišnja studija pokazala da skrob štiti od raka

LifestyleSvetU fokusuZdravlje

2.8.2022 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dvadesetogodišnja studija pokazala da skrob štiti od raka Dvadesetogodišnja studija pokazala da skrob štiti od raka
Rezultati višegodišnjeg ispitivanja pokazali su da vrsta veoma otpornog skroba — čiji molekuli otporni na digestivne procese mogu da se nađu u nizu svakodnevnih... Dvadesetogodišnja studija pokazala da skrob štiti od raka

Rezultati višegodišnjeg ispitivanja pokazali su da vrsta veoma otpornog skroba — čiji molekuli otporni na digestivne procese mogu da se nađu u nizu svakodnevnih namirnica, uključujući blago nedozrele banane, ovas, grašak, pasulj, pirinač, testeninu i još mnogo toga — po svoj prilici ima zadivljujuću sposobnost da spreči niz naslednih karcinoma.

Objavljena u časopisu Cancer Prevention Research, ova studija pratila je skoro 1.000 pacijenata sa Linčovim sindromom, naslednim genetskim stanjem koje povećava individualni rizik od nekoliko karcinoma, tokom 20 godina.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju za javnost univerziteta u Njukaslu i Lidsu, učesnici istraživanja su još 1999. godine svrstani u dve grupe, nakon čega je jedna grupa redovno uzimala pilulu na bazi pomenutog skroba, dok je druga umesto toga dobijala takozvanu placebo pilulu, odnosno lažni lek.

Nije bilo značajne razlike u zdravlju pojedinaca na kraju perioda uzimanja pilula, ali studija je osmišljena tako da prati njihovo stanje i godinama, pa i decenijama kasnije.

Kako prenosi SciTechDaily, rezultati su pokazali da su oni učesnici koji su uzimali dnevnu pilulu skroba imali mnogo veću šansu da 20 godina kasnije ne dobiju kancerogeno oboljenje.

“Otkrili smo da rezistentni skrob smanjuje broj karcinoma za preko 60 procenata. Efekat je bio najočigledniji u gornjem delu creva“, rekao je Džon Meters (John Mathers), profesor koji se bavi istraživanjem ljudske ishrane na Univerzitetu Njukasl. „Ovo je za nas jako važno otkriće jer je rak gornjeg digestivnog trakta jako teško dijagnostikovati i često se ne otkrije rano.“

Istraživači veruju da je tajna uspeha skroba upravo u njegovoj sposobnosti da se dobro odupre želudačnim kiselinama. Kao rezultat toga, zapravo se taloži i fermentira u debelom crevu. Ovo hrani dobre bakterije koje podržavaju creva, delujući, kako je Meters opisao u saopštenju za štampu, “kao dijetalna vlakna u ljudskom probavnom sistemu“.

Prema saopštenju za štampu, naučnici veruju da bi redovna konzumacija rezistentnog skroba – i na taj način, “redovno održavanje te dobre bakterije srećnom” – zapravo mogla da promeni bakterijski metabolizam žučnih kiselina, i na kraju ih spreči da oštete DNK. Međutim, kao što naučnici priznaju u svojoj izjavi, ovoj teoriji je potrebno više istraživanja pa je ipak potrebno uzeti s rezervom, piše portal Futurism.

Takođe je vredno napomenuti da iako se činilo da pilula na bazi skroba snažno podržava gornji digestivni trakt i više drugih delova tela, nije dokazano da brani od raka creva. Tim naučnika je ostvario vredne rezultate koji zahtevaju dalju detaljnu analizu i dodatna praćenja.

  • GOCA BG

    6.8.2022 #1 Author

    Zanimljivi podaci…

    Odgovori

  • TINA

    7.8.2022 #2 Author

    Pitanje je da li su ti podaci tacni. L

    Odgovori

  • MARIJA

    23.9.2022 #3 Author

    Pomenute namirnice svakako treba da budu prisutne u našoj ishrani, nije zgorega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.