Opasan vazduh u Srbiji uzrok više od 10.000 preranih smrti

Postoji pravni osnov da građani zatraže odštetu zbog zagađenog vazduha

EkologijaU fokusuZdravlje

22.5.2022 18:24 Autor: Julijana Vincan 23

Postoji pravni osnov da građani zatraže odštetu zbog zagađenog vazduha Postoji pravni osnov da građani zatraže odštetu zbog zagađenog vazduha
Građani Evropske unije možda će moći da tuže vlade svojih zemalja i traže finansijsku odštetu ako nedozvoljeni nivoi zagađenja vazduha štete njihovom zdravlju, navodi... Postoji pravni osnov da građani zatraže odštetu zbog zagađenog vazduha

Građani Evropske unije možda će moći da tuže vlade svojih zemalja i traže finansijsku odštetu ako nedozvoljeni nivoi zagađenja vazduha štete njihovom zdravlju, navodi se u mišljenju najvišeg savetnika Suda pravde EU.

Ovo mišljenje objavljeno je nakon niza presuda suda sa sedištem u Luksemburgu poslednjih godina u kojima je deset članica, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Portugal, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, proglašeno krivim znog nedozvoljenog zagađenja vazduha, prenosi Euractiv.

Prema rečima nekadašnjeg načelnika Odeljenja za kvalitet vazduha u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, meteorologa Milenka Jovanovića, u Srbiji je zagađenje vazduha posledica ljudskih aktivnosti.

„Prekomerno aerozagađenje iz godine u godinu posledica je emisija antropogenog porekla (prirodne izvore kao što su vulkani i peščane oluje nemamo u blizini), ali pre svega odsustva (ili u najboljem slučaju neadekvatnog) zakonski obaveznog procesa upravljanja kvalitetom vazduha od strane nadležnih institucija. To praktično znači da bi se mogao i morao smanjiti nivo zagađenosti u većini gradova i na taj način smanjiti broj preranih smrti koji sada prelazi 10.000 godišnje“, naglasio je naš sagovornik u ime Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Nečinjenje je, kako je istakao, sigurno zakonski prekršaj i odsustvo reakcije pravnog procesuiranja je prećutna saglasnost za nastavak pogubnog procesa za zdravlje građana, a posebno osetljivih kategorija.

„Aboliranje velikih zagađivača i minimiziranje činjeničnog stanja je saučesništvo u trovanju građana koje ne bi smelo da ostane bez posledica, ocenio je Jovanović u razgovoru za Biznis.rs.

Zagađenje vazduha iz saobraćaja
Foto: Pixabay.com

On je dodao da za materijalne nadoknade, koje bi građani realno mogli da ostvare u odgovornim i uređenim državama, tek treba naći soluciju.

„Naše sudstvo nije imalo praksu u ovom segmentu krivične i prekršajne odgovornosti i verovatno je potrebno dopuniti sadašnje zakonske propise. Ali to se može uraditi i uz početak masovnih opravdanih tužbi, jer advokata koji postaju stručnjaci za posledice zagađenja životne sredine i zdravlje građana ima sve više“, naglasio je naš sagovornik.

Zagađenje u Evropi odnosi 300.000 života godišnje

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), zagađenje vazduha odgovorno je za 300.000 prevremenih smrti u Evropi godišnje.

„Kršenje graničnih vrednosti za zaštitu kvaliteta vazduha prema EU zakonu može da vodi do prava na odštetu od države“, navodi se u saopštenju suda.

Kako je istaknuto, pojedinci koji traže kompenzaciju za narušeno zdravlje moraju da dokažu da je zagađenje vazduha direktan uzrok štete po njihovo zdravlje, dok određena vlada može da izbegne odgovornost ako dokaže da bi granice zagađenja bile kršene i da je postojao adekvatan plan za kvalitet vazduha.

„Ova pravna potvrda da postoji put da se oni na vlasti pozovu na odgovornost predstavlja veliki napredak u borbi za čist i zdrav vazduh“, rekla je povodom objavljenog mišljenja ekspertkinja za ekološko pravo iz organizacije KlijentZemlja (ClientEarth) Irmina Kotiuk.

Dodaje se da mišljenje savetnika nije obavezujuće, ali se Sud pravde EU obično složi sa njim u presudama koje uslede. U pokušaju da smanji broj prevremenih smrti zbog zagađenog vazduha EU će ove godine predložiti ažuriranje svojih granica zagađenja, kako bi se bolje uskladila sa strožim pravilima Svetske zdravstvene organizacije.

 • TATJANA

  22.5.2022 #1 Author

  Ovo jeste veliki napredak u borbi za zdrav zivot

  Odgovori

 • FRUIT04

  22.5.2022 #2 Author

  Koliko God da postoji, ipak zivimo u Srbiji.

  Odgovori

 • MARE

  22.5.2022 #3 Author

  Nismo nikada imali crvene kise i vazduh sa ukusom

  Odgovori

 • DANIJELA

  22.5.2022 #4 Author

  Smatram da je sasvim korektno da gradjani traze odstetu s’ obzirom sta udisemo godinama.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.5.2022 #5 Author

  Pravni osnov kod nas za zagadjenje,tesko…

  Odgovori

 • Dzebac

  22.5.2022 #6 Author

  A da smanje zagadjenje, to ništa? Šta nekome vredi odšteta ako nema zdravlje..

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #9 Author

  Tacno je kao sto je I navedeno – mozda ce moci

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  22.5.2022 #10 Author

  O amin, to je odlična vest, verujem da će to dovesti do smanjenja zagađenja.

  Odgovori

 • STRELAC

  22.5.2022 #11 Author

  Cus pravni osnov???!!!!
  Pa postoji za sve,ali znajuci nase sudstvo,nema od toga nista.Pravni osnov postoji i za jadne ljude koji su 2008 ostali bez svojih kuca u Dubljanskoj koje su urusile zbog nelegalne gradnje.I dan danas se sude,o cemu bre mi pricamo???

  Odgovori

 • GAGA

  23.5.2022 #12 Author

  To moze da se tuzi u pravnim drzavama, ali ne i kod nas

  Odgovori

 • BRANA19

  23.5.2022 #13 Author

  I treba…

  Odgovori

 • NINO

  23.5.2022 #14 Author

  Postoji, ali sto, da nece mozda drzava ili pojedine fabrike odgovarati. Naravno da ne…ostalo bi na istom.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  23.5.2022 #15 Author

  Zašto apsolutno ništa ne verujem SZO pa čak i ono što je možda i logično?

  Odgovori

 • SNEZANA

  23.5.2022 #16 Author

  To je sasvim korektno,podrzavam u potpunosti

  Odgovori

 • Anna

  23.5.2022 #17 Author

  Možda u EU, ali ne i u Srbiji.

  Odgovori

 • VOJKAN

  23.5.2022 #18 Author

  Valjda ćemo prodisati jednom

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  23.5.2022 #19 Author

  to se kod nas ne može naplatiti nu putem naučne fantastike

  Odgovori

 • BOJANA

  23.5.2022 #20 Author

  Bilo bi lepo da malo dišemo čist vazduh.

  Odgovori

 • JOVANA

  23.5.2022 #21 Author

  Odlicno i treba tako

  Odgovori

 • STRAHINJA

  29.5.2022 #22 Author

  Postoji pravni osnov, ali ne postoji pravna drzava, tako da dzabe krecimo

  Odgovori

 • Gaga45

  5.6.2022 #23 Author

  Mozda negde, kod nas ne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...