Evropski komesar za trgovinu povodom dijaloga između Kine i EU

Evropske kompanije u Kini zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti

BiznisSvet

25.9.2023 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropske kompanije u Kini zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti Evropske kompanije u Kini zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti
Kompanije iz Evropske unije u Kini su zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti i dovode u pitanje svoju aktivnost u toj zemlji, upozorio... Evropske kompanije u Kini zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti

Kompanije iz Evropske unije u Kini su zabrinute zbog novih zakona o nacionalnoj bezbednosti i dovode u pitanje svoju aktivnost u toj zemlji, upozorio je u Pekingu evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Komesar, koji boravi u Pekingu povodom ekonomskog i trgovinskog dijaloga između Kine i Evropske unije, razgovarao je sa studentima na Univerzitetu Cinghua, prenosi Beta.

„Evropske kompanije su zabrinute zbog pravca kojim Kina ide, a mnoge od njih dovode u pitanje svoje aktivnosti u toj zemlji“, rekao je Dombrovskis.

Prema njegovim rečima, kineske vlasti su stvorile „politizovano poslovno okruženje širenjem alata za zaštitu nacionalne bezbednosti i razvoja“.

Takvo okruženje dovodi do manje transparentnosti, nejednakog pristupa javnom tržištu i diskriminacije u standardima bezbednosti.

Evropski komesar je posebno pomenuo zakone o nacionalnoj bezbednosti koji su nedavno odobreni u Kini.

„Novi zakon o spoljnim odnosima i nova verzija zakona protiv špijunaže izaziva veliku zabrinutost za našu poslovnu zajednicu“, rekao je komesar i dodao da „nejasnoća tih zakona ostavlja previše prostora za razna tumačenja“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...