Severnoafrička zemlja želi da poveća proizvodnju gasa

Exxon i Sonatrah zajedno istražuju potencijale dva gasna polja u Alžiru

SvetU fokusu

27.5.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Exxon i Sonatrah zajedno istražuju potencijale dva gasna polja u Alžiru Exxon i Sonatrah zajedno istražuju potencijale dva gasna polja u Alžiru
Exxon je potpisao ugovor sa vladom Alžira o istraživanju potencijala dva polja prirodnog gasa u toj severnoafričkoj zemlji. Američki gigant će, u partnerstvu sa... Exxon i Sonatrah zajedno istražuju potencijale dva gasna polja u Alžiru

Exxon je potpisao ugovor sa vladom Alžira o istraživanju potencijala dva polja prirodnog gasa u toj severnoafričkoj zemlji.

Američki gigant će, u partnerstvu sa alžirskom državnom energetskom firmom Sonatrach, „proučiti postojeće mogućnosti za razvoj resursa ugljovodonika u basenu Ahnet i basenu Gourara“ u južnom delu zemlje, preneo je portal OilPrice.com pozivajući se na alžirske medije.

Detalji o vrednosti investicije kao i potencijalnim resursima u ta dva basena nisu objavljene dok se i sporazum naziva „preliminarnim“ uz mogućnost da preraste u obavezujući ako istražni radovi daju pozivitne rezultate, napominje OilPrice.

Alžir je, kako podseća taj portal specijalizovan za informacije iz naftne industrije, veliki proizvođač prirodnog gasa i želi da postane još veći.

Razgovori o učešću američkih giganata u ovoj ekspanziji pojavili su se prošle godine kada je Wall Street Journal objavio da Exxon i Chevron vode ozbiljne pregovore o istraživanjima i ugovorima o proizvodnji u Alžiru.

Početkom 2024. još uvek nije bilo vesti o dogovoru, ali izgleda da su sada razgovori konačno dali rezultat sa jednom od najvećih američkih i svetskih naftnih kompanija.

Alžir ima ogromne rezerve konvencionalnog prirodnog gasa, a takođe se procenjuje da ima treće po veličini rezerve gasa iz škriljaca na svetu posle Kine i Argentine, , napominje OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.