Uoči sastanka američke centralne banke

Fed pred odlukom o smanjenju ključne kamatne stope

AnalizaBankeBerzaInvesticijeSvet

16.9.2024 16:14 Autor: Vladimir Jokanović 4

Fed pred odlukom o smanjenju ključne kamatne stope Fed pred odlukom o smanjenju ključne kamatne stope
Verujem da je Fed najbliži tome da na predstojećem sastanku donese odluku o minimalnom smanjenju ključne kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 odsto),... Fed pred odlukom o smanjenju ključne kamatne stope

Verujem da je Fed najbliži tome da na predstojećem sastanku donese odluku o minimalnom smanjenju ključne kamatne stope za 25 baznih poena (0,25 odsto), kao što je najavljeno nakon objave podataka o inflaciji u SAD. Međutim, Fed ima zakonsku obavezu da brine i o punoj zaposlenosti, a podaci sa tržišta rada pokazuju da je nezaposlenost porasla na oko 4,3 odsto. Zbog toga su članovi Odbora guvernera Feda podeljeni u pogledu očekivane odluke, ocenio je za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđe Đukić.

„Glavni inflatorni pritisak u SAD trenutno dolazi po osnovu cena usluga. Nisu više problem cene roba, već usluge, a to je opet u vezi sa tržištem radne snage. Kada dođe do nepovoljnih tendencija na tržištu rada, Fed ne može da reaguje post festum, nego mora da vodi računa čime je izazvana ta stopa nezaposlenosti. Atipično je što ona nije rezultat gubitka radnih mesta, već je rezultat drugih faktora koji su u vezi sa strukturnom dimenzijom“, naveo je Đukić.

On podseća da predstojeći sastanak Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) 17. i 18. septembra dolazi u jeku predsedničke izborne kampanje u Americi, a najave oboje kandidata, što se tiče inflacije, predstavljau dodatni izazov za Fed.

Kamala Haris (Kamala Harris) obećava velike fiskalne izdatke, a Donald Tramp (Donald Trump) najavljuje redukciju poreza korporacijama i drastično povećanje carina na uvoz iz Kine.

„Kada pogledate te dve stvari – Fed ovom odlukom treba ne samo da predupredi neka buduća kretanja u zavisnosti od ishoda predsedničkih izbora, nego i da reši neke stvari koje su rezultat prošlih događanja. Fed je u velikoj dilemi upravo zato što imate neizvestan ishod izbora i pažljivo prati ponašanje berzanskih indeksa“, objašnjava Đukić.

Na poslednjem sastanku FOMC-a, održanom 30. i 31. jula, Federalne rezerve ponovo su zadržale kamatne stope na nivou od 5,25-5,50 procenata, produžavajući pauzu od agresivne kampanje povećanja kamatnih stopa koja je počela u martu 2022. kako bi se suzbila rastuća inflacija. Fed je od 2022. godine povećao kamatne stope dvanaest puta, kako bi ohladio američku ekonomiju i suzbio inflaciju koja je prošle godine dostigla više od devet odsto. Godišnja inflacija u SAD u avgustu opala je na 2,5 odsto.

Đorđe Đukić / Foto: Biznis.rs

Nakon serije povećanja Fed održava postojeći nivo kamatnih stopa od jula prošle godine, uprkos očekivanjima tržišta. Kada je prvi put doneta odluka o neizmenjenoj kamatnoj stopi, Fed je prethodno ostavio otvorenu mogućnost ponovnog podizanja stopa ako inflacija ne počne da se smanjuje. Inflacija u SAD u julu prošle godine bila je 3,2 procenta.

„Preuranjena avgustovska predviđanja finansijskih tržišta pokazala su se suviše optimistična. U celini gledano, tržišni akteri bili su previše optimistični, očekujući seriju smanjenja ključne kamatne stope. Mislim da je realno da Fed pribegne smanjenju za 25 baznih poena i da ponovo razmotri eventualnu mogućnost smanjenja u decembru. Pored američkih predsedničkih izbora, važne su i druge stvari koje se događaju, pre svega rat Ukrajine i Rusije i geopolitika uopšte“, ističe Đorđe Đukić.

On ocenjuje da eventualna odluka Feda da zadrži postojeće kamatne stope takođe nije daleko od realnosti, pogotovo zbog očigledne podeljenosti među članovima odbora guvernera, od onih koji su protiv smanjenja do onih koji su za agresivno smanjenje od dva puta po 50 baznih poena. Đukić veruje da će smanjenje biti 0,25 odsto, jer bi smanjenje od 0,50 odsto bilo neuobičajeno kada nema znakova krize i recesije na vidiku i uz procenu Feda u Atlanti o rastu realnog BDP-a u trećem kvartalu za 2,5 odsto. Takođe, nezaposlenost je, uprkos rastu, na istorijski niskim nivoima.

„Među članovima odbora guvernera Feda izražena je skepsa. Fed ne sme da upadne u grešku da obori kamatnu stopu bez rešavanja uzroka inflacije, pa da mora da pribegne reakciji u suprotnom smeru“, istakao je Đukić.

Američka centralna banka potvrdila je na prethodnom sastanku svoju posvećenost postizanju dvostrukog mandata, maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cena. Fed je naglasio da će preduzeti odgovarajuće mere kako bi održao ekonomski rast.

Istaknuto je da politika Feda zavisi od ekonomskih pokazatelja, uključujući Indeks potrošačkih cena (CPI), podatke o zaposlenosti i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Fed je naveo da će postupati pažljivo dok prati ekonomske pokazatelje i smanjuje svoj bilans stanja, prodajući trezorske hartije od vrednosti, dugovanja agencija i hipotekarne hartije od vrednosti.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Samo neka padaju kamate

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.9.2024 #2 Author

    Verujem da ce Fed smanjiti kamatnu dtopu bez obzira na izbore,nezaposlenost…

    Odgovori

  • Emilija

    17.9.2024 #3 Author

    Samo neka idu dole

    Odgovori

  • MISKO

    17.9.2024 #4 Author

    Nadam se da ce stvarno biti smanjene kamate

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.