Premijer liga duguje 470 miliona funti

Fudbalski klubovi optuženi za izbegavanje poreza

LifestylePoreziSvet

31.3.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Fudbalski klubovi optuženi za izbegavanje poreza Fudbalski klubovi optuženi za izbegavanje poreza
Fudbalski klubovi u prvoj diviziji Engleske oprtuženi su za izbegavanje poreza na nivou industrije, pri čemu se sama Premijer liga tereti za izbegavanje 470... Fudbalski klubovi optuženi za izbegavanje poreza

Fudbalski klubovi u prvoj diviziji Engleske oprtuženi su za izbegavanje poreza na nivou industrije, pri čemu se sama Premijer liga tereti za izbegavanje 470 miliona funti (582 miliona dolara) od 2015. godine.

Klubovi u najvišem rangu, kao i oni ispod u nižim ligama, izbegavali su da plaćaju porez Prihodima i carini (HMRC) tako što su sklapali veštačke ugovore, prema izveštaju firme Tax Policy Associates, neprofitnoj savetodavnoj kompaniji koju je osnovao bivši advokat iz kancelarije Clifford Chance Dan Nidl (Dan Neidle).

Iz HMRC-a su potvrdili da proveravaju “određeni broj slučajeva pod istragom”, ali nisu pružili nikakve dodatne informacije.

“Svrha šeme je izbegavanje poreza na zapošljavanje i poreza na dodatu vrednost (PDV) na velike provizije plaćene fudbalskim agentima”, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju.

Izveštaj Tax Policy Associates-a fokusiran je na takozvanu dvostruku reprezentaciju, odnosno situaciju u kojoj su fudbalski agenti koji predstavljaju igrače tokom pregovora o transferu plaćeni za delovanje i za klub i za igrača.

Ovim se izbegavaju porezi na zapošljavanje i PDV kada klub plaća polovinu honorara agenta, kao što je trenutna standardna praksa, iako su zaposleni i rade u ime igrača. Ako je igrač u potpunosti platio naknadu agenta, morao bi da plati značajne poreze HMRC-u.

“Pažljivo ispitujemo aranžmane između klubova i zaposlenih i blisko sarađujemo sa fudbalskom industrijom kako bismo se direktno suočili sa poreskim rizikom. Od 2015. godine iz svih poreskih oblasti u fudbalskoj industriji povratili smo 573 miliona funti koji inače ne bi bili plaćeni“, navodi portparol HMRC-a. 

  • GOCA BG

    1.4.2023 #1 Author

    Nije prvi put da se klubovi terete za neplacanje poreza i cega sve jos…

    Odgovori

  • MIKA13

    2.4.2023 #2 Author

    Treba pustiti fudbalere da igraju

    Odgovori

  • Boba3

    2.4.2023 #3 Author

    Toliko prostora da se rade malverzacije, toga nema niujednom biznisu kao u fudbalu

    Odgovori

  • Tina

    2.4.2023 #4 Author

    Fudbal je uvek povezan sa velikim novcem, bilo u pozitivnom ili negativnom kontekstu

    Odgovori

  • TATJANA

    3.4.2023 #5 Author

    Mora se kontrolisati i sport, itekako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...