Banka Engleske uvodi nove novčanice u opticaj

Funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg u opticaju od sredine 2024. godine

BankeSvet

1.8.2023 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

Funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg u opticaju od sredine 2024. godine Funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg u opticaju od sredine 2024. godine
Banka Engleske objavila je na svom veb sajtu prikaz novih novčanica britanske funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg, koje bi trebalo da se pojave... Funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg u opticaju od sredine 2024. godine

Banka Engleske objavila je na svom veb sajtu prikaz novih novčanica britanske funte sa likom kralja Čarlsa Trećeg, koje bi trebalo da se pojave u opticaju do sredine iduće godine. Lik kralja naći će se na papirnim novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti.

Kraljev portret biće odštampan na prednjoj strani novčanica, kao i na bezbednosnom žigu, dok će njihov ostali izgled biti nepromenjen. Banka Engleske navodi da se autentičnost novih novčanica može proveriti na isti način kao i onih sa likom kraljice Elizabete Druge.

Banka ističe da novčanice sa likom kraljice biti i dalje u opticaju, a nove novčanice sa kraljevim likom biće štampane kao zamena za one koje su istrošene od upotrebe i kako bi se zadovoljilo sveukupno povećanje potražnje za novčanicama.

U saopštenju banke se navodi da je njen pristup u skladu sa smernicama Kraljevske kuće, kako bi se minimalizovali ekološki i finansijski uticaji ove promene. Izrada banknota je visokokvalitetna sa visokim bezbednosnim elementima koji sprečavaju falsifikovanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...