GLOBALNA EKONOMIJA NAJTEŽE POGOĐENA OD 1930. Biće gore posledice nego u vreme „Velike depresije“, upozorava MMF

SvetVesti

14.4.2020 17:20 Autor: Julijana Vincan 0

GLOBALNA EKONOMIJA NAJTEŽE POGOĐENA OD 1930. Biće gore posledice nego u vreme „Velike depresije“, upozorava MMF GLOBALNA EKONOMIJA NAJTEŽE POGOĐENA OD 1930. Biće gore posledice nego u vreme „Velike depresije“, upozorava MMF
Kriza nastala usled pandemije korona virusa ostaviće trajne ožiljke na svetskoj ekonomiji i većina zemalja bi trebalo da očekuje da će njihove ekonomije biti... GLOBALNA EKONOMIJA NAJTEŽE POGOĐENA OD 1930. Biće gore posledice nego u vreme „Velike depresije“, upozorava MMF

Kriza nastala usled pandemije korona virusa ostaviće trajne ožiljke na svetskoj ekonomiji i većina zemalja bi trebalo da očekuje da će njihove ekonomije biti za pet odsto manje od planiranih, čak i nakon većeg oporavka 2021. godine, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predviđajući da će ova godina imati najveću kotrakciju globalne ekonomije još od Velike depresije iz 1930. godine, Gita Gopinat (Gita Gopinath), glavni ekonomista fonda, rekla je da su se svetski izgledi „dramatično promenili“ od januara, i da bi gubici mogli da rezultiraju većom globalnom finansijskom krizom od one pre 12 godina, piše Financial Times. „Delimični oporavak se predviđa za 2021. godinu, sa stopama rasta iznad prosečnih, ali nivo BDP-a ostaće ispod proseka koji je postojao pre pojave korona virusa, uz veliku neizvesnost u snazi porasta“, rekla je ona.

MMF očekuje da će se napredne ekonomije smanjiti za 6,1 odsto, dok će se rastuće ekonomije smanjiti za jedan odsto ove godine, mada se pozitivan rast i dalje očekuje u Indiji i Kini. „Ovo je duboka recesija. To je recesija koja uključuje pitanja solventnosti i nezaposlenosti koja znatno raste i ostavlja ožiljke „, rekla je Gopinat.

Očekuje se da će Kina imati samo za 1,4 odsto niži rast od prognoze MMF od pre šest meseci. Ukoliko bi stroge mere karantina morale da budu produžene nakon drugog tromesečja ove godine, a Covid-19 se vrati u blažem obliku 2021. godine, ukupni ekonomski udar bio bi dvostruko veći, procenjuje MMF.

Ekonomske prognoze MMF za 2020. godinu nisu tako pesimistične kao mnoge prognoze privatnog sektora. Predviđa se da će se svetska proizvodnja u 2020. godini smanjiti za tri odsto.

MMF smatra da je svaka stopa rasta ispod 2,5 procenta globalna recesija, jer, 90 odsto vremena, globalni rast premašuje tu stopu.
S obzirom na veliki pad proizvodnje, očekuje se da će nezaposlenost naglo porasti, uprkos vladinim merama u mnogim zemljama. Kao rezultat toga očekuje se da će prihodi po osobi pasti u devet od 10 zemalja članica MMF, kojih ima 189.

U SAD se očekuje da stopa nezaposlenosti poraste sa 3,7 odsto iz 2019. na 10,4 procenta 2020, da bi se smanjila na 9,1 odsto 2021. godine. Verovatno će doći do manjeg rasta nezaposlenosti u evrozoni sa prošlogodišnjih 7,6 odsto na ovogodišnjih 10,4 procenata, sa očekivanjem nezaposlenosti 8,9 odsto u 2021. godini.

Gotovo sve ostale zemlje bi trebalo da očekuju za oko pet odsto niži ekonomski rast u 2021., nego što je bilo očekivano u oktobru 2019. godine, saopštio je MMF uz nagoveštaj da ova prognoza najavljuje značajne bankrote i otpuštanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...