Zahvaljujući ublažavanju inflacije i veštačkoj inteligenciji

Globalno tržište pametnih telefona očekuje rast u 2024.

Svet

29.3.2024 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 6

Globalno tržište pametnih telefona očekuje rast u 2024. Globalno tržište pametnih telefona očekuje rast u 2024.
Očekuje se da će globalne isporuke pametnih telefona porasti za tri odsto ove godine, jer ublažavanje inflacije pomaže oporavku potražnje na tržištima u razvoju,... Globalno tržište pametnih telefona očekuje rast u 2024.

Očekuje se da će globalne isporuke pametnih telefona porasti za tri odsto ove godine, jer ublažavanje inflacije pomaže oporavku potražnje na tržištima u razvoju, a integracija generativne veštačke inteligencije privlači kupce najnovijih uređaja, prema podacima koje je objavio Counterpoint Research.

Globalne isporuke opale su za više od četiri odsto, pokazali su raniji podaci, dok su potrošači štedeli novac zbog ekonomske nesigurnosti. Smatra se da su tržišta u razvoju, kao što su Indija, Bliski istok i Afrika glavni pokretači rasta tržišta pametnih telefona, prenosi Reuters.

Očekuje se da će takozvani niskobudžetni segment porasti za 11 odsto u 2024. godini, nakon smanjenja u prošloj godini, a očekuje se povećana potražnja u Latinskoj Americi i u regionu Kariba. Segment, koji se sastoji od telefona u cenovnom rasponu od 150 do 249 dolara, trebalo bi da ima koristi od ublažavanja inflacije i stabilizacije lokalnih valuta i u Africi.

Povećana konkurencija između kineskih kompanija kao što su Oppo, Vivo i Xiaomi zajedno sa oporavkom potražnje za IT uređajima, takođe je pomogla u rastu ovog segmenta.

Očekuje se da će prodaja premijum telefona, čija je cena od 600 do 799 dolara, porasti za 17 odsto. Uvođenje AI tehnologije će stimulisati potražnju za premijum segmentom, navedeno je u izveštaju. Najviše izgleda da budu vodeći na premijum tržištu daje se kompanijama Apple i Huawei.

Stabilna potražnja za iPhone uređajima, posedno na tržištima u razvoju, trebalo bi da ide u prilog kompaniji Apple, dok se očekuje da će Huawei zadržati svoje snažno prisustvo u Kini. Konkurentnost kompanije Huawei dovela je do pada prodaje i-Phone uređaja za 24 odsto u prvih šest nedelja tekuće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...