smanjenje za 18,3 odsto u decembarskom tromesečju

Isporuke pametnih telefona pretrpele najgori kvartalni pad u istoriji

LifestyleSvet

26.1.2023 19:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Isporuke pametnih telefona pretrpele najgori kvartalni pad u istoriji Isporuke pametnih telefona pretrpele najgori kvartalni pad u istoriji
Globalne isporuke pametnih telefona pretrpele su najgori kvartalni pad u istoriji, što je jasan znak hlađenja potražnje potrošača, što signalizira snažan udar za proizvodna... Isporuke pametnih telefona pretrpele najgori kvartalni pad u istoriji

Globalne isporuke pametnih telefona pretrpele su najgori kvartalni pad u istoriji, što je jasan znak hlađenja potražnje potrošača, što signalizira snažan udar za proizvodna čvorišta kao što su Južna Koreja i Vijetnam.

Isporuke su pale za 18,3 odsto u decembarskom tromesečju u poređenju sa godinom ranije, na nešto više od 300 miliona jedinica, saopštio je u četvrtak IDC iz Nidhama u Masačusetsu. Za godinu, isporuke su pale za 11,3 odsto i predstavljale su najniži ukupan broj u poslednjoj deceniji, rekli su istraživači, prenosi Bloomberg.

„Nikada nismo videli da se isporuke u prazničnom tromesečju smanjuju“, rekla je Nabila Popal, direktorka istraživanja u IDC-u, u saopštenju za štampu. Uz inflaciju i ekonomske neizvesnosti, blokada Covid-a u Kini bio je još jedan faktor koji je naštetio industriji, uključujući prodaju Appleovog iPhone-a, rekla je ona i dodala da je promocija tokom kvartala pomogla da se iscrpi postojeći inventar, a ne da se poveća isporuka.

Previranja u Apple-ovoj glavnoj kineskoj proizvodnoj bazi moguće je da su poremetila isporuke u ovom kvartalu. Protesti zbog covid ograničenja i životnih uslova u kompleksu Džengdžou, zbog čega je većina svetskih iPhonea nedeljama prekinula proizvodnju, kulminirali su nasilnim protestima u decembru.

Pametni telefoni su među najvećim izvoznim proizvodima za Južnu Koreju i ključni izvor prihoda za Vijetnam pošto Samsung Electronics upravlja fabrikama u obe zemlje.

Samsung je u poslednjem kvartalu prijavio najveći pad profita u poslednjih deset godina, prvenstveno vođen padom potražnje za poluprovodnicima. Izloženost kompanije prodaji pametnih telefona je pojačana njenom ulogom kao vodećeg dobavljača memorije i ekrana za industriju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...