treći mesec zaredom

Godišnja inflacija OECD-a nastavila pad, dostigla najniži nivo od oktobra 2021.

Svet

11.1.2024 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija OECD-a nastavila pad, dostigla najniži nivo od oktobra 2021. Godišnja inflacija OECD-a nastavila pad, dostigla najniži nivo od oktobra 2021.
Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjena je treći mesec zaredom u novembru 2023. godine, saopštila je međunarodna... Godišnja inflacija OECD-a nastavila pad, dostigla najniži nivo od oktobra 2021.

Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjena je treći mesec zaredom u novembru 2023. godine, saopštila je međunarodna grupa u četvrtak.

Potrošačke cene porasle su 5,6 odsto na godišnjem nivou u novembru 2023, najsporijim tempom od oktobra 2021. godine, saopštio je OECD.

Bazna inflacija, isključujući hranu i energiju, u OECD-u je opala sa 6,5 odsto u oktobru na 6,3 procenta u novembru, što je najniži nivo od aprila 2022. godine.

Inflacija hrane u OECD-u pala je na 6,7 odsto u novembru, nakon oktobarskih 7,4 procenta.

Cena energije je pala sedmi mesec zaredom u regionu OECD-a, za 5,1 odsto u novembru 2023. godine.

Najveći pad cena energije zabeležen je u Belgiji, Holandiji, Italiji i Danskoj, sa više od 20 odsto godišnje.

Energetska inflacija je, s druge strane, premašila 20 procenta na godišnjem nivou u Češkoj i Kolumbiji.

Godišnja inflacija u Grupi 20 bila je uglavnom stabilna na 5,8 odsto u novembru, a pala je na 3,1 procenat u Grupi sedam.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...