Nju Delhi predstavio planove za enrgetsku proizvodnju

Indija trostruko povećava podzemnu eksploataciju uglja

SvetU fokusu

27.11.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Indija trostruko povećava podzemnu eksploataciju uglja Indija trostruko povećava podzemnu eksploataciju uglja
Indija nastoji da oživi podzemnu eksploataciju uglja dok pokušava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila brzorastuće energetske potrebe zemlje uprkos međunarodnom pritisku da postepeno... Indija trostruko povećava podzemnu eksploataciju uglja

Indija nastoji da oživi podzemnu eksploataciju uglja dok pokušava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila brzorastuće energetske potrebe zemlje uprkos međunarodnom pritisku da postepeno smanji upotrebu zagađujućeg fosilnog goriva.

„Indija je na putanji rasta u visokoj orbiti, indsutrijski i ekonomski se širi. Ugalj nastavlja da igra ključnu ulogu u ekonomskom rastu i razvoju Indije“, rekao je visoki zvaničnik u indijskom Ministarstvu uglja, Amrit Lal Mena, prenosi Financial Times.

Ministarstvo je predstavilo planove za trostruko povećanje proizvodnje iz podzemnih rudnika uglja do 2028. godine, pripremajući se za aukciju novih blokova, ubrzanje čišćenja životne sredine i uvođenje podsticaja za promovisanje investicija i domaće proizvodnje opreme.

Indija kao drugi najveći proizvođač uglja posle Kine, trenutno vadi oko 95 odsto svog uglja iz površinskih kopova i oslanja se na ovo gorivo za proizvodnju oko tri četvrtine svoje električne energije. Podzemno kopanje uglja naglo je opalo poslednjih decenija zbog većih troškova i rizika.

Namera da se poveća podzemno rudarenje u Indiji dolazi dok zemlja traži nove izvore uglja kako bi zadovoljila rastuću potražnju za energijom u sada najmnogoljudnijoj zemlji sveta i najbrže rastućoj velikoj ekonomiji.

Mena je istakao da je podzemno rudarenje „ekološki prihvatljivo“, kao i da je manje štetno od kopanja na površini. On je naveo da podzemno rudarenje ne izaziva degradaciju zemljišta. Indijski aktivisti za klimatske promene kritikovali su ovaj argument, jer se sagorevanjem uglja nastavlja zagađenje životne sredine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...