Iznenađujući potez centralne banke

Indijska centralna banka nije podigla kamatnu stopu

BankeSvet

6.4.2023 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijska centralna banka nije podigla kamatnu stopu Indijska centralna banka nije podigla kamatnu stopu
Indijska centralna banka je neočekivano ostavila referentnu kamatnu stopu nepromenjenom usled neizvesnosti koju su stvorili problemi u bankarskom sektoru širom sveta, istovremeno saopštavajući da... Indijska centralna banka nije podigla kamatnu stopu

Indijska centralna banka je neočekivano ostavila referentnu kamatnu stopu nepromenjenom usled neizvesnosti koju su stvorili problemi u bankarskom sektoru širom sveta, istovremeno saopštavajući da će kamate biti ponovo povećane ukoliko bude potrebe za tim.

Šestočlani komitet za monetarnu politiku Rezevrne banke Indije izglasao je u četvrtak jednoglasno da se stopa otkupa zadrži na 6,50 odsto. Odluku je predvidelo samo šest od 33 ekonomista koje je anketirao Bloomberg, dok su ostali očekivali povećanje od četvrtine poena. 

Vrednost obveznica je porasla. Prinos na petogodišnje obveznice pao je za čak 13 baznih poena, na 7,02 odsto. Rupija je porasla zajedno sa akcijama.

Odluka sugeriše da RBI želi da podrži treću po veličini ekonomiju Azije, a istovremeno treba vremena da proceni efekat koji imalo je povećanje ukupne stope od 250 baznih poena – najagresivniji ciklus pooštravanja u poslednjih deset godina. Indijska ekonomija pokazuje naznake “hlađenja”. Zbog viših kamatnih stopa, privredni rast je neočekivano usporen prošle godine na 4,4 odsto, piše Bloomberg.

Odluka o nepromenjenoj kamatnoj stopi dolazi nakon što je Rezervna banka Australije saopštila da je stavila pauzu povećanje kamatnih stopa. Dan kasnije saopšteno je da ta odluka ne označava kraj njenog ciklusa pooštravanja.

Guverner Banke rezervi Indije Šaktikanta Das (Shaktikanta Das) je rekao da je neophodno proceniti kumulativni uticaj prošlih povećanja stopa, dodajući da “rat protiv inflacije mora da se nastavi“. 

Centralna banka je snizila prognozu inflacije sa 5,3 na 5,2 odsto za fiskalnu godinu, koja je počela u aprilu, i saopštila da očekuje da će se pritisci na cene umanjiti u narednoj godini. RBI je povećao i prognozu rasta za fiskalnu 2024 godinu sa 6,4 na 6,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...