Berzanski indeksi u Njujiorku završili tronedeljni rast

Investitori čekaju podatke o inflaciji u SAD

BerzaSvet

14.5.2024 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Investitori čekaju podatke o inflaciji u SAD Investitori čekaju podatke o inflaciji u SAD
Berzanski indeksi u SAD bili su različito usmereni u ponedeljak, pri čemu je S&P 500 ostao malo ispod svog rekordnog maksimuma iz marta dok... Investitori čekaju podatke o inflaciji u SAD

Berzanski indeksi u SAD bili su različito usmereni u ponedeljak, pri čemu je S&P 500 ostao malo ispod svog rekordnog maksimuma iz marta dok su investitori čekali ključna očitavanja inflacije i izveštaje o zaradama koji se očekuju ove nedelje, dok je anketa pokazala da su potrošači zabrinuti zbog inflacije.

Anketa Feda u Njujorku, objavljena u ponedeljak, pokazala je da Amerikanci očekuju inflaciju od 3,3 odsto. Izveštaj Univerziteta u Mičigenu pokazao je da je potrošačko raspoloženje u SAD palo na šestomesečni minimum u maju jer su domaćinstva zabrinuta zbog troškova života, prenosi Reuters.

Tehnološki Nasdaq indeks napredovao je dok je S&P 500 klizio naniže. Oba su završila tri nedelje rasta, podstaknuta snažnim izveštajima o zaradama i znacima usporavanja tržišta rada koji su podstakli opklade o jednom ili dva smanjenja kamatnih stopa Federalne rezerve ove godine.

Investitori su s oprezom čekali podatke o indeksu proizvođačkih cena, potrošačkoj inflaciji, podacima o maloprodaji, nedeljnim zahtevima za nadoknadu za nezaposlene i izveštajima o zaradama velikih trgovaca, uključujući Home Depot i Walmart, koji se očekuju ove nedelje.

Očekuje se da su osnovne potrošačke cene u SAD porasle za 0,3 procenta na mesečnom nivou u aprilu i za 3,6 odsto na godišnjem nivou, prema prognozama ekonomista u anketi agencije Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.