Projekat preusmeravanja vode povezuje pritoke dve najveće reke u zemlji

Inženjerski poduhvat od koga će korist imati 14 miliona Kineza  

LifestyleSvetZanimljivosti

17.7.2023 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inženjerski poduhvat od koga će korist imati 14 miliona Kineza   Inženjerski poduhvat od koga će korist imati 14 miliona Kineza  
Tunelima ispod planine Ćinling počela je da teče voda iz reke Hanjiang, najveće pritoke Jangcea, u reku Veihe, pritoku Žute reke, saopštilo je Odeljenje... Inženjerski poduhvat od koga će korist imati 14 miliona Kineza  

Tunelima ispod planine Ćinling počela je da teče voda iz reke Hanjiang, najveće pritoke Jangcea, u reku Veihe, pritoku Žute reke, saopštilo je Odeljenje za vodene resurse provincije Šensi.

Zvaničnici su pozdravili projekat pokrenut 16. jula koji omogućava da se voda iz pritoka dve najveće reke u zemlji sastane u Šensiju, jednoj od najsušnijih provincija na severozapadu Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Projekat vredan 51,6 milijardi juana (7,2 milijarde američkih dolara), otpočet je 2011. godine.

To je jedan od najizazovnijih inženjerskih projekata u Kini jer zahteva izgradnju 98,3 km tunela ispod planina Ćinling, prirodne granice između severa i juga Kine.

Po završetku celog projekta, biće obezbeđen stabilno vodosnabdevanje u gradovima Šensija, kao što su Sijan i Sijanjang, od čega će korist imati 14,11 miliona ljudi, rekao je Dženg Vajguo, direktor pokrajinskog odeljenja za vodne resurse.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...