IZVESTAN DOGOVOR O OGRANIČENOJ PROIZVODNJI NAFTE Za desetinu manje – 10 milona barela dnevno

SvetVesti

9.4.2020 19:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

IZVESTAN DOGOVOR O OGRANIČENOJ PROIZVODNJI NAFTE Za desetinu manje – 10 milona barela dnevno IZVESTAN DOGOVOR O OGRANIČENOJ PROIZVODNJI NAFTE Za desetinu manje – 10 milona barela dnevno
Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o značajnom smanjenju proizvodnje nafte, preneli su ruski mediji, pozivajući se na izvore u OPEC. Drugi izvor... IZVESTAN DOGOVOR O OGRANIČENOJ PROIZVODNJI NAFTE Za desetinu manje – 10 milona barela dnevno

Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o značajnom smanjenju proizvodnje nafte, preneli su ruski mediji, pozivajući se na izvore u OPEC. Drugi izvor iz Rusije, rekao je da su dve zemlje rešile glavne kontradikcije u vezi sa naftom i postigle dogovor, naveo je Reuters.

Prema informacijama iz oba izvora, OPEC+ i ostali svetski proizvođači nafte razgovaraju o smanjenju dnevne proizvodnje za oko 10 miliona barela dnevno. Bilo bi to za desetinu manje nego što se trenutno proizvodi. Danas je proizvodnja nafte šest puta veća od aktuelne potražnje. Ruska novinska agencija TASS saopštila je da bi bilo kakva smanjenja o kojim će biti postignut dogovor mogla trajati tri meseca, počev od maja.

U četvrtak u 16 sati, zemlje OPEC+ zajedno sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, kao i državama izvan asocijacije, započele su sastanak o mogućnosti smanjenja produkcije nafte. Rusija je uoči sastanka izrazila spremnost da smanji količinu dnevne proizvodnje nafte, ukoliko sličnu spremnost pokažu SAD i članice OPEC.

Problem smanjene potražnje prouzrokovan je krizom pandemije korona virusa, zbog koje avioni ne lete, proizvodnja stoji, a ljudi sede u kućama. Smanjenjem proizvodnje neće biti rešen problem opale potražnje, ali će se odnos makar delimično popraviti.

Američke banke Goldman Sachs i UBS prognoziraju da čak ni krupni rezovi u proizvodnji neće biti dovoljni i predviđaju da bi cena nafte mogla opet da padne na 20 dolara po barelu. „Nema dileme da je veličina šoka u potražnji jednostavno prevelika za koordinirano smanjenje ponude“, navedeno je u izjavi Goldman Sachs. Prema navodima britanskog Guardiana potražnja za benzinom u SAD pala je 48 odsto u tronedeljnom periodu do 3. aprila.

Ministri energetike zemalja G20, koje su učesnice pregovora u četvrtak, sastaće se dan kasnije, a formalni domaćin onlajn foruma je takođe Saudijska Arabija. Šef Međunarodne agencije za energetiku, Fatih Birol predviđa da bi na ministarskom sastanku u petak neke zemlje mogle da najave kupovinu većih količina nafte za strateške rezerve, kako bi tako povećale potražnju.

Iako američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) nije pokazao nameru da ograniči domaću proizvodnju nafte, najavljujući da ima više opcija u slučaju da se Rusija i Saudijska Arabija ne dogovore o smanjenju proizvodnje. Ipak, nekoliko američkih država razgovaraće sa privatnim naftnim kompanijama o ograničenju proizvodnje. Sastanak na tu temu u Teksasu je zakazan za 14. april.

Američki Wall Street Journal ekskluzivno je javio danas da je saudijski Fond za javna ulaganja (PIF) uložio oko milijardu dolara u četiri evropske naftne kompanije, pozivajući se na neimenovane izvore bliske učesnicima transakcije. 

Četiri pomenute kompanije su norveški Equinor ASA, anglo-holandska energetska kompanija Royal Dutch Shell, francuski Total SA i italijanski Eni SPA, prenela je agencija Reuters. Nafta Brent koštala je u četvrtak pre podne po srednjoevropskom vremenu 34,1 dolara za barel, a istog dana posle podne  a WTI 26,6 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...