Istraživanje portala Biznis.rs: benefiti za zaposlene (2)

Koje pogodnosti radnicima nude velike globalne kompanije?

Bolji posaoFirme u fokusuPoslovanjeSvet

23.6.2024 08:01 Autor: Miljan Paunović 17

Koje pogodnosti radnicima nude velike globalne kompanije? Koje pogodnosti radnicima nude velike globalne kompanije?
Za zadovoljstvo na radnom mestu nije dovoljna samo dobra plata i zdravstveno osiguranje. Kompanije i preduzeća širom sveta pokušavaju na razne načine da udovolje... Koje pogodnosti radnicima nude velike globalne kompanije?

Za zadovoljstvo na radnom mestu nije dovoljna samo dobra plata i zdravstveno osiguranje. Kompanije i preduzeća širom sveta pokušavaju na razne načine da udovolje zaposlenima i privuku novu radnu snagu, pa je ponuda pogodnosti da bi “rad bio lakši“ veća nego ranije.

Poslodavac je u zakonskoj obavezi da zaposlenom obezbedi platu, zdravstvenu zaštitu, penziono osiguranje i pravo na odmor, a uz to se često uvode i neke povlastice koje bi iz radnika trebalo da izvuku ono najbolje i što veću produktivnost.

U istraživanju koje je sproveo Forbes Advisor za 2024. godinu zaposleni kažu da će uvek, bez obzira na neki drugi benefit, uzeti više novca ako ga poslodavac ponudi.

„Međutim, nije samo plata ono što je potrebno za privlačenje i zadržavanje dobrih radnika. Istraživanje je pokazalo da 40 procenata poslodavaca veruje da radnici napuštaju posao da bi našli onaj koji nudi bolje beneficije. Takođe, 62 odsto preduzeća promenilo je svoje ponude benefita u protekloj godini. Više od polovine američkih radnika (54 odsto) izjavilo je da su zadovoljni pogodnostima koje im trenutni poslodavci nude. Jedan od deset zaposlenih pristao bi na manju platu da bi imao pristup drugim beneficijama“, navodi se u istraživanju.

Dobijeni rezultati pokazuju i jednu zanimljivost, a to je beneficija osiguranja kućnih ljubimaca. Naime, 30 odsto zaposlenih između 18 i 41 godinu želi ovu opciju kao dostupnu.

Skoro 40 odsto zaposlenih između 42 do 57 godine iskazuje potrebu da imaju plaćeni odmor, kao i više slobodnih dana. U SAD više od 80 odsto zaposlenih starijih od 42 godine traži da kompletnu zdravstvenu zaštitu pokrije poslodavac, i to smatraju jednim od najvažnijih benefita.

Foto: Pixabay.com

U istraživanju se dalje ističu takozvane „kulturne beneficije“, koje su neophodne za bolju komunikaciju i saradnju poslodavca i radnika.

Jedan od najcenjenijih elemenata u sklopu benefita koje jedna kompanija nudi je ravnoteža između poslovnog i privatnog života – 51 odsto zaposlenih i 47 odsto poslodavaca navelo je ovo kao glavni prioritet. Zatim je tu izgradnja poverenja, pa druženje u timu, ali sa niskim procentom od 11 odsto zaposlenih i samo osam odsto poslodavaca, te je preporučeno da treba više raditi na ovom segmentu.

Istraživanje je pokazalo da je poslodavcima (31 odsto) važno da ponude besplatne napitke zaposlenima, ali radnicima to i nije bilo toliko značajno. Bitno im je fleksibilno radno vreme, kao i topli obrok. Takođe, rad od kuće kao benefit je navelo 37 odsto zaposlenih.

Četvorodnevna radna nedelja je važna za 19 odsto ispitanika, jer je – kako su rekli – u skladu sa ostalim prioritetima koji podržavaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Pet godina plaćenog odsustva radi aktivne vojne službe

Najveće svetske kompanije idu i korak dalje sa raznim benefitima, koji su istaknuti na njihovim zvaničnim sajtovima. Tako Amazon na svom portalu za Veliku Britaniju daje detaljne informacije šta mogu da očekuju oni koji požele da rade za jednu od najuspešnijih svetskih kompanija.

Naglašeno je da se prekovremeni rad i noćne smene dodatno plaćaju, a da se nakon 36 meseci osnovna zarada povećava. Kako se navodi, zalaganje i veća produktivnost nagrađuje se bonusima.

Foto: Pixabay

„Fleksibilne smene pomažu da poboljšamo produktivnost, te da obezbedimo brzu isporuku za naše klijente, a zaposleni manje vremena provode u prevozu do radnog mesta i imaju više dana u nedelji za slobodno vreme i društvene aktivnosti. Pored toga, nudimo plaćeno slobodno vreme, godišnji odmor je do pet nedelja plus državni praznici. Postoji opcija porodiljskog i očinskog odsustva, u zavisnosti od staža. Takođe, može se uzeti neplaćeno odsustvo da biste se brinuli o dobrobiti svog deteta“, ističu iz ove kompanije.

Iz ove kompanije kažu da zaposleni imaju na raspolaganju godišnji paket u vrednosti od 700 funti, koji uključuje privatno medicinsko osiguranje – usluge zubara, očnog lekara i životno osiguranje.

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk), vlasnik Tesle i društvene mreže X, takođe za svoje zaposlene ima paket pogodnosti, poput sniženih opcija akcija, popusta na neke proizvode kompanije, besplatne šatlove do posla, centre za obuku na licu mesta, besplatno punjenje električnih vozila, 24/7 medicinsku podršku u fabrikama, prenosi Money US News.

Kompanija Meta u svom paketu benefita za zaposlene nudi medicinsko osiguranje, kako za radnika, tako i za njegovu porodicu, navodi se na sajtu kompanije Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg). Takođe, zaposleni imaju na raspolaganju izradu penzionog plana.

Tu su i životno osiguranje, nagrade za uvećanje kapitala kompanije, poresku edukaciju i finansijski koučing. Takođe, pravna podrška putem Metlife-a za zaposlenog ili za njegove roditelje ako je potrebna.

Meta zaposlenima sa punim radnim vremenom i na osnovu učinka obezbeđuje plaćenu pauzu od 30 dana svakih pet godina. Zanimljivo je da daju i do pet godina plaćenog odsustva radi aktivne vojne službe.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Kako zadržati kvalitetnog radnika?

  • HANA

    23.6.2024 #1 Author

    Ima ovakvih firmi i kompanija i kod nas ali malo.

    Odgovori

  • LEBRON

    23.6.2024 #3 Author

    Mnoge pogodnosti

    Odgovori

  • MARA

    23.6.2024 #4 Author

    Ne verujem da nude previse

    Odgovori

  • MIKIMILE

    23.6.2024 #6 Author

    Itekako imaju pogodnosti to je činjenica,čast izuzecima naravno

    Odgovori

  • REA

    23.6.2024 #7 Author

    Nude i tek kako samo mi ne znamo za takve kompanije

    Odgovori

  • DUCA

    23.6.2024 #8 Author

    Super ako nude ovakve pogodnosti zaposlenima.

    Odgovori

  • JEKSICA25

    23.6.2024 #9 Author

    Treba ceniti vise radnike

    Odgovori

  • JEKSICA25

    23.6.2024 #10 Author

    To je super

    Odgovori

  • ŽIZI

    23.6.2024 #11 Author

    Zavisi od kompanije do kompanije

    Odgovori

  • LAV

    23.6.2024 #12 Author

    I manje treba da se ugledaju na velike sto se uslova tice za radnike jer zadovoljan radnik je i dobar radnik.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.6.2024 #13 Author

    Ima ih kod nas naravno,ali mali procenat..

    Odgovori

  • SUNCICA

    23.6.2024 #14 Author

    Ipak nije bas tako kako pise, uglavnom se radnici iskoriscavaju maksimalno

    Odgovori

  • Faith

    23.6.2024 #15 Author

    Nude, ali se na kraju to i ne ostvari

    Odgovori

  • ELLA

    24.6.2024 #16 Author

    Radnike treba postovati a ne samo obezbedjivati osnovna prava. Zato sada nema radnika

    Odgovori

  • NELY

    7.7.2024 #17 Author

    Zadovoljan radnik, dobar radnik

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.