Drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu

Lula da Silva ponovo predsednik

Svet

31.10.2022 08:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lula da Silva ponovo predsednik Lula da Silva ponovo predsednik
Lula da Silva izabran je za predsednika Brazila nakon tesne pobede u nedelju u drugom krugu. Sa više od 60 miliona glasova on je... Lula da Silva ponovo predsednik

Lula da Silva izabran je za predsednika Brazila nakon tesne pobede u nedelju u drugom krugu. Sa više od 60 miliona glasova on je dobio 50,9 odsto podrške, dok je njegov rival, aktuelni desničarski predsednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) dobio 49,1 odsto podrške.

Pobeda Da Silve predstavlja povratak levice na vlast u Brazilu, ali i njegov lični trijumfalni povratak, nakon niza optužbi za korupciju i 580 dana provedenih u zatvoru. Optužbe i kaznu je kasnije poništio Vrhovni sud, čime je otvoren put za njegovu ponovnu kandidaturu, prenosi CNN.

„Pokušali su da me živog zakopaju, ali sam ovde“, rekao je on u obraćanju javnosti nakon završetka glasanja. Da Silvi će to biti treći predsednički mandat. On je između 2003. i 2011. godine dva puta uzastopno bio predsednik Brazila.


On će preuzeti funkciju u trenutku kada raste nejednakost u zemlji i dok još traje oporavak od pandemije virusa Covid-19. Približno 9,6 miliona ljudi palo je ispod granice siromaštva u poslednje tri godine, a stopa pismenosti i pohađanja škola je opala. Da Silva će biti suočen i sa podelama u društvu i hitnim ekološkim problemima.

„Od 1. januara 2023. godine vladaću za 215 miliona Brazilaca, a ne samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija. Ne želimo više da svađamo. Umorni smo od toga da drugog vidimo kao neprijatelja“, rekao je Da Silva, prenosi Financial Times.

Tagovi
BRAZIL IZBORI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...