Tesla ulaže u superkompjuterstvo

Mask: Potrošićemo više od milijardu dolara na Dojo

AutomobiliLifestyleSvet

20.7.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Mask: Potrošićemo više od milijardu dolara na Dojo Mask: Potrošićemo više od milijardu dolara na Dojo
Tesla ne štedi novac da postane igrač u superkompjuterstvu, a Ilon Mask (Elon Musk) kaže da proizvođač električnih automobila planira da uloži više od... Mask: Potrošićemo više od milijardu dolara na Dojo

Tesla ne štedi novac da postane igrač u superkompjuterstvu, a Ilon Mask (Elon Musk) kaže da proizvođač električnih automobila planira da uloži više od milijardu dolara u svoj takozvani projekat Dojo do kraja 2024. godine.

Glavni izvršni direktor Mask rekao je investitorima da je interni superkompjuter dizajniran da rukuje ogromnim količinama podataka, uključujući video-zapise iz Tesla automobila, potrebnih za kreiranje softvera za autonomnu vožnju, piše Bloomberg.

„Potrošićemo više od milijardu dolara na Dojo“ tokom sledeće godine, rekao je on tokom konferencijskog poziva sa analitičarima.

Činilo se da je obelodanjivanje tog velikog izdatka zaplašilo investitore, što je doprinelo padu cene Teslinih akcija za više od četiri procenta. Zakari Kirkorn (Zachary Kirkhorn), Teslin glavni finansijski direktor, brzo je razjasnio da je investicija podeljena između istraživanja i razvoja i kapitalnih izdataka – i u skladu je sa prethodno navedenim trogodišnjim troškovima.

Mask je rekao da Tesla ima na raspolaganju „neverovatnu količinu“ video-zapisa, zahvaljujući tome što korisnici koriste softver za pomoć vozaču zasnovanom na kameri pod nazivom auto-pilot i srodnu funkciju poznatu kao beta, koja omogućava potpuno samostalnu vožnju pomoću podataka koje je ova funkcija prikupila na putu od 300 miliona milja. Kompanija je u svom najnovijem saopštenju o zaradi navela da je počela proizvodnju svog „kompjutera za obuku Dojo“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...