cilj primene vraćanje vida pacijentima i omogućavanje pokreta mišića mislima

Maskov Neuralink ugradio čip u ljudski mozak

Svet

30.1.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Maskov Neuralink ugradio čip u ljudski mozak Maskov Neuralink ugradio čip u ljudski mozak
Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) saopštio je na društvenoj mreži X da je njegova kompanija Neuralink prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih... Maskov Neuralink ugradio čip u ljudski mozak

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) saopštio je na društvenoj mreži X da je njegova kompanija Neuralink prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čoveka. „Početni rezultati pokazuju obećavajuće nervne impulse i pacijent se dobro oporavlja“, objavio je Mask.

Cilj Neuralinka je da poveže ljudski mozak s kompjuterima, kako bi pomogla u rešavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske kompanije već razvijaju sličnu tehnologiju.

Kako podseća Bloomberg, Neuralniku je američka administracija prošlog maja dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica, i čime je započeta šestogodišnja studija.

Pacijentima koji su dobrovoljno pristali da učestvuju u ispitivanjima hirurški je postavljen čip u deo mozga koji kontroliše kretanje. Čip šalje moždane signale posebnoj aplikaciji, s početnim ciljem da se „omogući ljudima da kontrolišu kursor kompjutera uz pomoć svojih misli”.

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy. Trebalo bi da omogući kontrolu nečijeg mobilnog telefona ili računara mislima. „Prvi korisnici biće oni koji su izgubili mogućnost korišćenja svojih udova. Napredak bi trebalo da bude eksponencijalan“, tvrdi Mask.

Neuralink je poslednjih godina sprovodio testove na životinjama, i više puta tražio odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

Prve dve ljudske primene uređaja Neuralinka na koje cilja Mask biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...