Posle dobijanja dozvole za ispitivanje čipova na ljudima

Maskova kompanija ojačala za 150 odsto

Hi-techPoslovanjeSvetZdravlje

5.6.2023 15:40 Autor: Vladimir Jokanović 3

Maskova kompanija ojačala za 150 odsto Maskova kompanija ojačala za 150 odsto
Neuralink, startap kompanija za izradu implatanata koji se ugrađuju u mozak u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), dostigla je vrednost oko pet milijardi evra,... Maskova kompanija ojačala za 150 odsto

Neuralink, startap kompanija za izradu implatanata koji se ugrađuju u mozak u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), dostigla je vrednost oko pet milijardi evra, u odnosu na dve milijarde koliko je vredela pre dve godine. Računica je izvedena na bazi privatnih transakcija akcija kompanije.

Investitori su se naglo zainteresovali za akcije Neuralinka nakon što je 25. maja kompanija objavila da je dobila dozvolu američkih regulatora za ispitivanje čipova na ljudima, prenosi Reuters. Ipak, stručnjaci procenjuju da bi moglo da prođe nekoliko godina da bi Neuralink dobio dozvolu za komercijalnu upotrebu čipova.

Prema „optimističnim“ procenama stručnjaka za neuronski inženjering, Maskovoj kompaniji potrebno je najmanje još 10 godina da komercijalizuje svoje moždane implante. Kompanija Neuralink takođe se suočava sa federalnim uslovima za istraživanja na životinjama.


Mask je najavio ambiciozan plan za Neuralink, navodeći da bi njegov čip omogućio zdravim i hendikepiranim ljudima da leče gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju. On je takođe pomenuo da bi čip mogao da omogući pretraživanje interneta i da podstakne telepatiju.

Izvršni direktor kompanije Neuralink naveo je da je jedan od ciljeva da se omogući paralizovanim osobama da komuniciraju putem kompjuterizovanog teksta bez kucanja na tastaturi. Rukovodioci Neuralinka, kao ni Mask, nisu komentarisali navode o naglom rastu vrednosti kompanije.

  • Mike

    5.6.2023 #1 Author

    E super. Sada mi je lakše. Odlična vest za Srbiju! Što bi rekao Šef. 🤣

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.6.2023 #2 Author

    Sto bi komentarisali,zna sta radi i sta zeli da ostvari…

    Odgovori

  • MAJA

    6.6.2023 #3 Author

    Mi smo odavno brojevi a oni koji nas takvima čine postaju milijarderi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...