Indijska avio-kompanija u ekspanziji

Najveća porudžbina za Airbus avione ikada

Svet

20.6.2023 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najveća porudžbina za Airbus avione ikada Najveća porudžbina za Airbus avione ikada
Kompanija Airbus primila je najveću porudžbinu ikada nakon što je sa indijskom avio-kompanijom IndiGo zaključila ugovor vredan više milijardi dolara o prodaji 500 uskotrupnih... Najveća porudžbina za Airbus avione ikada

Kompanija Airbus primila je najveću porudžbinu ikada nakon što je sa indijskom avio-kompanijom IndiGo zaključila ugovor vredan više milijardi dolara o prodaji 500 uskotrupnih aviona A320.

Airbus, najveći svetski proizvođač aviona nije otkrio finansijske detalje ugovora koji su najavili njegovi rukovodioci na avio salonu u Parizu, prenosi Financial Times. Porudžbina je nadmašila najveću dosadašnju kupovinu, 470 aviona Airbus i Boeing koju je u februaru objavila Air India.

„Niko nikada“ nije poručio toliki brij aviona odjednom, saopštila je avio-kompanija IndiGo, ističući da to pokazuje njen potencijal i ambicije. IndiGo već je najveći svetski kupac aviona A320neo, a nova porudžbina 500 aviona biće isporučena indijskom avio-prevozniku u periodu od 2030. do 2035. godine.

Indijska avio-kompanija nije precizirala kako će se porudžbina 500 letelica podeliti između različitih modela A320, a IndiGo treba da odluči i o izboru motora. IndiGo koja je osnovana je 2006. godine, u međuvremenu je postala najveća avio-kompanija u Indiji po broju putnika, sa oko 56,8 odsto udlela, prema podacima iz marta ove godine.

Rastući prihodi i snažan ekonomski oporavak nakon pandemije podstakli su nade za indijsku avio-industriju, jednu od najbrže rastućih u svetu. Broj putnika u prvih tri meseca tekuće godine bio je veći za 5,8 odsto nego u prvom kvartalu 2019. godine, sa ukupno 37,5 miliona putnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...