Investitori reagovali pozitivno

Ohrabrujući pad američke inflacije

Svet

11.7.2024 15:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ohrabrujući pad američke inflacije Ohrabrujući pad američke inflacije
Američka inflacija je u junu pala brže nego što se predviđalo, na tri procenta, što je ohrabrujući znak za Federalne rezerve dok raspravlja o... Ohrabrujući pad američke inflacije


Američka inflacija je u junu pala brže nego što se predviđalo, na tri procenta, što je ohrabrujući znak za Federalne rezerve dok raspravlja o tome kada i koliko treba smanjiti kamatne stope sa njihovog maksimuma u ​​23 godine.

Međugodišnji rast indeksa potrošačkih cena bio je niži od očekivanja ekonomista od 3,1 odsto, prema prognozama koje je sastavio Bloomberg, i usledio je nakon povećanja od 3,3 odsto u maju.

Prinosi na trezorske obveznice su pali, a fjučersi na akcije porasli nakon objavljivanja ovih cifara, pošto su trgovci povećali svoje opklade na dva smanjenja kamatnih stopa ove godine, preneo je Financial Times.

Prema podacima LSEG-a, šanse za smanjenje kamata u septembru porasle su na 92 procenta neposredno nakon podataka o indeksu potrošačkih cena, u poređenju sa 72 procenta pre.

Podaci o inflaciji iz Biroa za statistiku rada u četvrtak dolaze dok Fed traži dodatne dokaze da pritisci na cene popuštaju u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Uprkos očekivanjima tržišta ranije ove godine o čak sedam smanjenja kamatnih stopa u 2024. Fed je do sada zadržao referentnu stopu u rasponu od 5,25-5,5 odsto, što je najviše od 2001. godine.

Tagovi
INFLACIJA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.